sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA bodo za vojaške izdatke v letu 2014 namenile 552 milijard dolarjev

Deli na:
ZDA bodo za vojaške izdatke v letu 2014 namenile 552 milijard dolarjev

Foto: Reuters

Ameriški kongres je v četrtek zvečer potrdil obrambni proračun za leto 2014, ki bo zagotovil 552 milijard dolarjev za vzdrževanje oporišč, orožja in opreme ter za plače vojakov, ki naj bi se zvišale za odstotek. Predvideva tudi 80,7 milijarde dolarjev za operacije v tujini, predvsem za vojno v Afganistanu.

Zakon o obrambnem proračunu je imel veliko podporo obeh ameriških strank; v senatu ga je v četrtek zvečer podprlo 84 senatorjev, le 15 pa jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podpisati ga mora še predsednik ZDA Barack Obama, ki naj bi to storil že v kratkem.

Hitro sprejetje obrambnega proračuna sicer ni bilo po godu več republikanskim senatorjem, saj zaradi hitrega postopka niso smeli vlagati dopolnil k posameznim točkam. Senator Lindsey Graham je na primer želel v zakon vtakniti tudi amandma, ki bi uvedel strožje gospodarske sankcije proti Iranu, čemur Obama sicer nasprotuje.

Zakon med drugim omogoča Obami, da zmanjša omejitve za premestitve zapornikov iz zapora za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi v druge države, kar je morda prvi korak bližje k uresničitvi predsednikovih napovedi iz volilne kampanje leta 2008, da bo končno zaprl to taborišče. Še vedno pa prepoveduje premestitev zapornikov iz Guantanama na ozemlje ZDA.

Zakon predvideva tudi ukrepe za zmanjševanje spolnega nadlegovanja v vojski, kar naj bi storili z novim kodeksom ravnanja. Med drugim uvajajo tudi zaščito prijaviteljev oziroma prijaviteljic, kar pomeni, da bo poslej kaznivo vsakršno maščevanje proti tistim, ki bodo prijavili spolni delikt. Vojaškim poveljnikom bodo tudi odvzeli pravico, da spremenijo odločitev porote v teh primerih.