Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sašo Polanec v intervjuju: Prva Janševa vlada bi lahko prodala NLB

Deli na:
Sašo Polanec v intervjuju: Prva Janševa vlada bi lahko prodala NLB

Sašo Polanec - Foto: Primož Lavre

Dr. Sašo Polanec meni, da po obdobju visoke gospodarske rasti v svetu ne bo nove hujše krize, pač pa pričakuje nekoliko počasnejšo rast, morda blizu stagnacije.

Slovenija bi se morala razdolžiti na raven krepko pod 50 odstotkov BDP. Opozarja, da je ekonomska politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa v nasprotju z gospodarskimi interesi Evropske unije in s tem tudi Slovenije.

V Nemčiji se je v tretjem četrtletju letos znižal BDP za 0,2 odstotka v primerjavi s četrtletjem pred tem. Gre za prvo znižanje nemškega BDP na četrtletni ravni od začetka leta 2015. Bi nas moral ta podatek skrbeti?



Na podlagi zgolj enega četrtletja še ne. Je pa v svetu v tem trenutku opaziti več dogajanj, ki govorijo o ohlajanju svetovnega gospodarstva. Značilno je ohlajanja gospodarstva Kitajske, njihova gospodarska rast se umirja zaradi prevelike zadolženosti. Zaradi prevelikega obsega slabih posojil so morali zmanjšati državne subvencije za gradnjo nepremičnin. Teče manj intenzivna trgovinska vojna med ZDA in več drugimi državami, tudi med Kanado in EU, predvsem pa s Kitajsko. ZDA je že uvedla carine za določeno kitajsko blago, Kitajska pa je potem storila enako za nekatero ameriško blago. K sreči se zdaj kaže, da brexit za Veliko Britanijo ne bo nujno pomenil tudi izstopa iz carinske unije z državami EU in da bo mogoče ključne koristi od mednarodne trgovine vseeno ohraniti. Sicer pa v splošnem velja – ko so države blizu polne zaposlenosti, nastane recesija.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Polanec spregovori o pripravljenosti slovenskih podjetij na krizo; o učinkovitem novem orožju centralnih bank; pove, zakaj je absurdno biti Trumpov zaveznik; pravi, da je Trump naredil večje močvirje kot kdorkoli pred njim; meni, da bi bila cena za NLB pred letom 2008 gotovo vsaj dvakrat višja, kot je bila zdaj; poudari, da se ne strinja z večino ekonomskih pogledov Jožeta Damijana.