Revija Reporter
Slovenija

Šarec se bo pred poslanci zagovarjal zaradi ustavne obtožbe

STA

29. jan. 2019 5:55

Deli na:

Marjan Šarec

Bobo

Državni zbor bo danes razpravljal o predlogu ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, ki sta ga v DZ vložili SDS in SNS, ker zakonodajalec še ni uresničil odločbe ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Glede na napovedi poslanskih skupin vlagatelji danes ne morejo računati na uspeh.

V SDS in SNS so predlog ustavne obtožbe zoper Šarca vložili, ker so prepričani, da ravna neustavno, ker kot predsednik vlade, pristojen za njeno vodenje in usmerjanje, ni poskrbel za uresničitev štiri leta stare odločbe ustavnega sodišča glede 100-odstotnega financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah. Šarec bi moral po mnenju predlagateljev ministrom naložiti zagotavljanje spoštovanja ustave in odločb ustavnega sodišča, zato mu očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja.

Šarec pisnega odgovora na predlog za ustavno obtožbo ni podal, svoj odgovor naj bi namreč ustno predstavil ob današnji obravnavi predloga ustavne obtožbe, ki naj bi mu sicer poslanci danes namenili okoli devet ur razprave. Je pa Šarec že v prvem odzivu predlog označil kot preuranjen, saj je vlada šele dobro začela delati. Dejal je tudi, da bo vlada poskušala uresničiti odločbo ustavnega sodišča.

Kot kažejo dozdajšnje napovedi poslanskih skupin, predlagatelji na uspeh v DZ ne morejo računati. Podporo Šarcu so namreč že napovedali v strankah vladne koalicije in Levica, ki imajo v DZ skupaj 52 od 90 poslanskih glasov. Da bi do ustavne obtožbe prišlo, pa bi moralo zanjo glasovati vsaj 46 poslancev.