opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

Kate and William (1) Njena.si

Kate in William sta si po dolgem času dopustila ...

Slovenija

Javnost zanima: kako poteka prva seja ustavnega sodišča po tem, ko sta se javno udarila sodnika Jaklič in Accetto

Deli na:
Javnost zanima: kako poteka prva seja ustavnega sodišča po tem, ko sta se javno udarila sodnika Jaklič in Accetto

Klemen Jaklič - Foto: Bobo

Ustavno sodišče bo imelo danes na mizi znova pobudo, naj samo določi izvajanje neuresničene odločbe glede financiranja zasebnih šol. Odločitve najverjetneje še ni pričakovati, bo pa bržkone tokrat izziv za predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, kako pomiriti strasti po javnem sporu med ustavnima sodnikoma Klemnom Jakličem in Matejem Accettom.

V zadnjih dneh je v javnosti namreč odmevala polemika, ko je Jaklič očital Accettu laganje in zavajanje ustavnega sodišča glede njegovega pisanja programa SMC. Accetto je očitke zanikal, pritrdil pa mu je tudi predsednik ustavnega sodišča Knez. Medtem pa sodnik Marko Šorli trdi, da sodniki niso bili seznanjeni z dopisovanjem med nekaterimi ustanovnimi člani SMC in Accettom leta 2014.

Ob pozivih k umiritvi razmer, ki po mnenju nekaterih mečejo slabo luč na ustavno sodišče, je dodatno olje na ogenj prilil sredin tvit Bojana Požarja, da je ustavno sodišče iz presoje o financiranju zasebnih šol izločilo Jakliča, ker je imel otroke v zasebni šoli. Kot so za STA pojasnili na ustavnem sodišču, je Jaklič predlog za svojo izločitev podal sam, odločitev sodnikov pa je bila soglasna.

Pobuda, naj sodišče samo določi izvajanje svoje določbe glede izenačitve financiranja javnih programov zasebnih in javnih osnovnih šol, je bila vložena leta 2016. Na ustavno sodišče so jo podali starši otrok v zasebnih osnovnih šolah. Po besedah prvopodpisanega Antona Kokalja namreč ugotavljajo, da odločba po skoraj petih letih ostaja neuresničena in je tudi DZ očitno ni sposoben uresničiti.

Na mizi ustavnih sodnikov bosta predvidoma tudi pobuda za oceno ustavnosti zakona o mednarodni zaščiti in ter zahteva vrhovnega sodišča za oceno ustavnosti zakona o davčnem postopku.

loading...
Loading...