Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče o Kanglerju in financiranju zasebnih šol

Deli na:
Ustavno sodišče o Kanglerju in financiranju zasebnih šol

Franc Kangler - Foto: Primož Lavre

Ustavno sodišče bo danes na seji obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti ustanovitve preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler. Vložilo jo je tožilstvo, ker da posega v pravosodno vejo oblasti. Ustavni sodniki bodo obravnavali tudi pobudo, naj ustavno sodišče samo določi izvajanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Pobudo za oceno ustavnosti nedavno ustanovljene preiskovalne komisije v zadevi Kangler in zakona o parlamentarni preiskavi, ki takšno ustanovitev dopušča, je na ustavno sodišče vložilo vrhovno državno tožilstvo, ki meni, da gre pri ustanovitvi za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje.

S preiskovalno komisijo, ki jo je zahteval državni svet, DZ pa jo je po zakonu moral ustanoviti, bi namreč poslanci ugotavljali politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in domnevne zlorabe pri tem pregonu.

Pobudo, naj sodišče samo določi izvajanje ustavne odločbe iz leta 2014, s katero je DZ naložilo izenačitev financiranja zasebnih osnovnih šol z javnimi, so na ustavno sodišče podali starši otrok v zasebnih osnovnih šolah. Po besedah prvopodpisanega Antona Kokalja namreč ugotavljajo, da odločba ostaja neuresničena in je tudi DZ očitno ni sposoben uresničiti.

Ustavni sodniki bodo imeli na mizi tudi zahtevo poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov zakona o kazenskem postopku, ki med drugim dovoljujejo uporabo t. i. IMSI lovilcev. Ustavni sodniki so izvajanje spornih členov poleti zadržali do končne odločitve.

Na mizi ustavnih sodnikov bo tudi ustavna pritožba nekdanjega sodnika Milka Škoberneta, ki izpodbija obsodilno sodbo, s katero je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine.