atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

Kellie Chauvin Svet24.si

FOTO: To je žena policista, ki je ubil Georga ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

bohinj-jezero_bobo_25.12.16 Svet24.si

Na Forbsovi lestvici 20 najbolj varnih evropskih ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Slovenija

Ustavno sodišče o Kanglerju in financiranju zasebnih šol

Deli na:
Ustavno sodišče o Kanglerju in financiranju zasebnih šol

Franc Kangler - Foto: Primož Lavre

Ustavno sodišče bo danes na seji obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti ustanovitve preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler. Vložilo jo je tožilstvo, ker da posega v pravosodno vejo oblasti. Ustavni sodniki bodo obravnavali tudi pobudo, naj ustavno sodišče samo določi izvajanje odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Pobudo za oceno ustavnosti nedavno ustanovljene preiskovalne komisije v zadevi Kangler in zakona o parlamentarni preiskavi, ki takšno ustanovitev dopušča, je na ustavno sodišče vložilo vrhovno državno tožilstvo, ki meni, da gre pri ustanovitvi za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje.

S preiskovalno komisijo, ki jo je zahteval državni svet, DZ pa jo je po zakonu moral ustanoviti, bi namreč poslanci ugotavljali politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja in domnevne zlorabe pri tem pregonu.

Pobudo, naj sodišče samo določi izvajanje ustavne odločbe iz leta 2014, s katero je DZ naložilo izenačitev financiranja zasebnih osnovnih šol z javnimi, so na ustavno sodišče podali starši otrok v zasebnih osnovnih šolah. Po besedah prvopodpisanega Antona Kokalja namreč ugotavljajo, da odločba ostaja neuresničena in je tudi DZ očitno ni sposoben uresničiti.

Ustavni sodniki bodo imeli na mizi tudi zahtevo poslancev SDS in Levice za oceno ustavnosti več členov zakona o kazenskem postopku, ki med drugim dovoljujejo uporabo t. i. IMSI lovilcev. Ustavni sodniki so izvajanje spornih členov poleti zadržali do končne odločitve.

Na mizi ustavnih sodnikov bo tudi ustavna pritožba nekdanjega sodnika Milka Škoberneta, ki izpodbija obsodilno sodbo, s katero je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine.

loading...
Loading...