Revija Reporter
Slovenija

S TEBOJ LAHKO... (1. del): zakonca Kokalj in dr. Špela Režun (VIDEO)

Igor Gošte

18. dec. 2020 10:49 Osveženo: 10:52 / 18. 12. 2020

Deli na:

Špela Režun

Igor Gošte

Večina odraslih invalidov v Sloveniji nima možnosti samostojnega bivanja s sistemsko financirano podporo, ki bi jo potrebovali. Večina jih živi doma s starši ali zakonitimi zastopniki. Ko ti ne zmorejo več skrbeti zanje se njihovi odrasli otroci preselijo v kakšno institucijo. Marsikateri uporabnik pa bi si želel živeti samostojno. In o tem bomo govorili v naših oddaja S teboj lahko..., ki je pilotni projekt, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija, Evropski socialni sklad.

Najprej smo se odpeljali do bivalne enote Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC), kjer se je pred skoraj 37-leti dejavnost rodila. Zdajšnja direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun nas je v uvodu oddaje, ki jo boste lahko spremljali periodično popeljala skozi bogato zgodovina delovanja te pomembne institucije. V tem delu je predstavila način delovanja, kdo vse so lahko vključeni v njihove programe,  in kako družba skozi desetletja sprejema drugačnost. Dobršen del uvodnega dela oddaje je potekal tudi o projektih, ki jih izvajajo, s poudarkom o že omenjenem projektu S teboj lahko...

Ustvarjanje kakovostnega samostojnega prebivanja v lastnem ali najemniškem stanovanje je ena izmed temeljnih potreb in razvojnih nalog vsakega odraslega. Tudi tistih odraslih ali pa sploh tistih, ki živijo z več omejitvami kot splošna populacija, torej invalidnih oseb. Nihče ne zmore vsega in nihče ni dober v vsem, ne glede na to pa imamo vsi pravico živeti polno in samostojno življenje.

Namen projekta S teboj lahko… je ustvarjanje podpornega sistema za invalidne osebe, katerega glavna naloga in cilj je podpora k čim bolj samostojnemu prebivanju in dvigu kvalitete življenja vključenih oseb. S projektom želijo zvišati njihovo vključenost v skupnost  ter občutek koristnosti in sprejetosti s strani okolice, sosedov, krajanov, občanov.

Miha in Samira Kokalj

Igor Gošte

Po pogovoru z Režunovo smo se odpravili na dom zakoncev Kokalj. Samira in Miha, ki sta oba tudi uporabnika VDC Zasavje, sta nas gostila v svojem stanovanju v Hrastniku, kjer sta si ustvarila prijetno in lepo urejeno bivalno okolje. Ko sta se pred nekaj leti poročila, sta sprva nekaj časa živela pri Mihovih starših, njuna velika želja pa je bila, da nekoč skupaj zaživita v svojem stanovanju. V pogovoru z nami sta nam predstavila svoje prvi srečanje z VDC Zasavje, kjer sta se tudi spoznala in zaljubila. Brez zadreg in iskreno sta z nami spregovorila, kako si delita gospodinjska opravila, kdo je boljši v družabnih igrah in tudi, kdo je bolj vešč kuhanja.

Razodela sta nam tudi, zakaj sta se odločila, da ne bosta imela otrok. Še marsikaj zanimivega sta nam povedala, med drugim tudi, kaj zanju pomeni projekt S teboj lahko... Več pa si lahko ogledate v prvi oddaji, ki ji bo sledila serija drugih, v katerih bomo prikazali še nekatere druge uporabnike VDC, ki so šli na svoje oziroma so del projekta S teboj lahko... Ker tudi sam zelo rad igram Človek ne jezi se in Remi, komaj čakam, da se ta virus poslovi in se lahko oglasim pri njiju, da jima pokažem svoje igralne sposobnosti. Pa da vidimo, kdo bo zmagal:)