Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Peterletu očitajo, da je evropski poslanec že tri mandate in da bi bil čas, da dobi to priložnost še kdo drug

Deli na:
Peterletu očitajo, da je evropski poslanec že tri mandate in da bi bil čas, da dobi to priložnost še kdo drug

Foto: Bobo - Lojze Peterle

Jože Horvat naj bi imel največ možnosti, da postane nosilec liste NSI na volitvah v Evropski parlament.

Vodstvo NSI je na dvodnevnem posvetu čez konec tedna v Dolenjskih Toplicah sklenilo, da bosta na njihovi evropski listi tako Lojze Peterle kot Ljudmila Novak. O nosilcu liste še niso odločali, iz dobro obveščenih virov pa smo izvedeli, da naj bi večina predlagala, da prvo mesto zasede nekdo tretji.

Peterletu očitajo, da je evropski poslanec že tri mandate in da bi bil čas, da dobi to priložnost še kdo drug, Novakovi pa soliranje v poslanski skupini. Med drugim je javno povedala, da ne bo prispevala svojega glasu za mandatarstvo Janeza Janše, čeprav je bil sklep stranke, da se ga podpre.

Tako naj bi bil najbolj zaželen nosilec evropske liste NSI vodja njene poslanske skupine Jožef Horvat, medtem ko bi se Peterle in Novakova borila za preferenčne glasove. Končno odločitev o tem bo seveda sprejel izvršilni odbor, v katerem bo imel glavno besedo predsednik Matej Tonin.

V NSI za zdaj niso najbolj naklonjeni skupni evropski listi z SLS, saj so ugotovili, da jim je ta na prejšnjih evropskih volitvah prinesla zelo malo dodatnih glasov. Tudi če bi odšteli vse preferenčne glasove za člane SLS, bi NSI dobila dva mandata, namesto Franceta Bogoviča pa bi v Evropskem parlamentu sedel Aleš Hojs. Zato bodo zelo resno premislili, ali se jim sploh splača v takšno predvolilno koalicijo.

Podobno skupno listo pripravljajo tudi Lista Marjana Šarca, SMC in SAB, pri čemer je zlasti pri LMŠ slišati veliko zadržkov in želja, da bi se v Evropski parlament raje odpravili samostojno. Bojijo se namreč, da bi s skupno listo omogočili izvolitev kandidatki SMC Violeti Bulc, sami pa bi ostali brez mandata.

Loading...