kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rupel očita Virantu: Zbor za republiko je uporabil za politično promocijo

Deli na:
Rupel očita Virantu: Zbor za republiko je uporabil za politično promocijo

Foto: Arhiv Reporterja

Kot predsednik Zbora za republiko je bil Gregor Virant ves čas na poti, nič se ni dogajalo, nazadnje pa je uporabil Zbor za politiko in politično promocijo, je Dimitrij Rupel očital Virantu. Ta pa pravi, da je odstopno izjavo z mesta predsednika podal že marca, ker so nekateri "želeli uveljavljati radikalna stališča preko zbora, jaz pa tega nisem hotel. Jaz sem zmeren človek, nisem radikalec."

Ali bo Gregor Virant na volitvah kandidiral z listo ali stranko, bodo odločali v torek na ustanovnem srečanju kandidatov, je za STA povedal Virant. Dodal je še, da bo v ponedeljek začela delovati spletna stran Liste Gregorja Viranta. Takrat bo že objavljen program, v naslednjih dneh pa tudi kandidati, je še povedal.

"Lista je praktično zaključena. Če bomo ugotovili, da ustanovitev stranke iz čisto tehničnih vzrokov pomeni poenostavitev postopka za kandidaturo, potem se bomo verjetno odločili za to možnost," je dejal Virant za STA.
 
Za vložitev kandidature stranka sicer potrebuje 50 podpisov volivcev ali tri podpise poslancev, lista pa 1000 podpisov volivcev v posamezni volilni enoti.
 
Virant je za STA komentiral tudi rezultate ankete Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) iz Ljubljane, ki kažejo, da bi se med listami najvišje uvrstila lista Gregorja Viranta (13,7 odstotka), lista Zorana Jankovića pa bi dobila 11,2 odstotka. Virant je ob tem dejal, da mu ti rezultati pomenijo pomembno spodbudo pri projektu, ki je glede na časovne omejitve zelo naporen.
 
"Vesel sem, da mnogi ljudje v naši ponudbi prepoznavajo nov pristop. Smo predstavniki tistega dela volilnega telesa, ki ne pristaja na delitve na levo in desno, temveč poudarja kvalitetno upravljanje države, znanje, sodelovanje in pozitivno naravnanost," je dejal Virant.
 
Prepričan je, da bo podpora, ko bodo javnosti na spletni strani predstavili tudi kandidate in njihove življenjepise, še narasla. Kot je dodal, bodo ponudili resnično nove obraze, ki večinoma nimajo izkušenj v politiki, so se pa po njegovih besedah izjemno izkazali s svojim uspešnim delom in sposobnostmi na področju gospodarstva, javnega sektorja in prostovoljstva.
 
"Naš moto je, da je škoda vsakega atoma energije, ki se potroši za prepire," je še dejal Virant.
 
Medtem pa je Televizija Slovenija poročala, da so na desnem političnem polu sicer še naprej močno razburjeni zaradi odločitve Gregorja Viranta, da se na volitve odpravi s svojo listo. Do srede tudi ni bilo znano, da Virant že od marca ni več predsednik Zbora za republiko.
 
Njegovo razrešitev z mesta predsednika naj bi po besedah Viranta najglasneje zahteval Dimitrij Rupel, ki pa je to trditev zanikal. "Mi smo imeli sestanek 14. marca in na tem sestanku je bilo nezadovoljstvo s predsedovanjem Viranta splošno. Vsi so imeli pripombe, pa ne zaradi kakšnih političnih zadev, ampak zaradi tega, ker je bil Virant kar naprej na poti in se ni tako rekoč nič dogajalo," je dejal Rupel.
 
Tudi drugi člani zbora so za TV potrdili, da so bili do Virantovega neaktivnega vodenja kritični. Lovro Šturm in Ivan Štuhec mu zamerita, da jih o svojem samostojnem političnem udejstvovanju ni obvestil, še bolj pa očitke, da je bil zbor podaljšana roka SDS.
 
Gregor Virant je v sredo za Odmeve dejal, da je odstopno izjavo z mesta predsednika Zbora za republiko podpisal že marca zato, ker so zbor nekateri "želeli razumeti kot inštrument". "Kot podaljšano roko neke politične stranke so želeli uveljavljati radikalna stališča preko zbora, jaz pa tega nisem hotel. Jaz sem zmeren človek, nisem radikalec," je dejal.
 
Rupel pa je danes zatrdil, da je tisti, "ki je uporabil Zbor za politiko in politično promocijo", Virant.
 
Je pa Virantovo navedbo o skrajnih in zmernih za Televizijo Slovenija potrdil Tone Jerovšek, ki Virantovo listo podpira.