favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napolitano opozarja na »težko situacijo« v Italiji

Deli na:
Napolitano opozarja na »težko situacijo« v Italiji

Foto: Reuters

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki mu je parlament v soboto zaupal nov sedemletni mandat, opozarja, da gre za "kritičen čas" za Italijo. "Vsi moramo imeti pred očmi eno stvar, kot sem to poskušal imeti jaz - težko situacijo v državi," je Napolitano poudaril po razglasitvi uradnih rezultatov glasovanja.

Napolitano se je parlamentu že v soboto zahvalil za ponovno izvolitev, ob tem pa je stranke pozval, naj se zavedajo svoje odgovornosti. 87-letnik, ki bo predvidoma znova zaprisegel v ponedeljek, je še napovedal, da bo v prihodnjih tednih razkril, kako se bo spopadel s političnim pat položajem, ki v Italiji vlada vse od februarskih parlamentarnih volitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Parlament je Napolitana izvolil v šestem krogu glasovanja s 738 od 1007 možnih glasov. Nekdanji komunist je v kandidaturo nepričakovano privolil v soboto, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši pred poglabljajočo se politično krizo. Napolitano je s tem postal prvi italijanski predsednik v zgodovini, ki mu je bil zaupan še drugi mandat.

Po izvolitvi so v Rim začele deževati čestitke. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Napolitanu čestital in ocenil, da bo italijanski predsednik zagotovil "odločilni prispevek k skupnemu evropskemu idealu".

Ob ponovni izvolitvi je Napolitanu čestital tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je ob tem pohvalil "izjemne" vodstvene kakovosti 87-letnika. "Občudujem njegovo odločitev, da bo ponovno služil italijanskemu ljudstvu kot predsednik, in pozdravljam odločitev italijanskega parlamenta," je dejal.



Napolitano je prejel tudi čestitko papeža Frančiška, ki je njegova dejanja ocenil kot "razsvetljena in modra", ter odhajajočega italijanskega premiera Maria Montija, ki se je Napolitanu v telefonskem klicu zahvalil za "požrtvovalni duh" v "težki fazi življenja našega naroda".

Vsi pa niso tako navdušeni. Več sto podpornikov gibanja Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla se je v Rimu v soboto zvečer zbralo na protestu, na katerem so odločitev parlamenta označili za "sramoto". Grillo je sprva napovedal, da se bo protestnikom v Rimu pridružil, a si je kasneje premislil.

Italija se je po februarskih parlamentarnih volitvah znašla v političnem pat položaju. Nobena politična opcija namreč ne more sestaviti vlade, kot se je izkazalo pri volitvah predsednika, pa je tudi sodelovanje med različnimi opcijami pod vprašajem. Volitve predsednika so odnesle tudi vodjo italijanske leve sredine Piera Luigija Bersanija, ki je po neuspešnih poskusih, da bi dobil podporo za Franca Marinija in zatem Romana Prodija napovedal svoj odstop.

Analitiki sicer pričakujejo bodisi neke vrste tehnično vlado, kot je bila vlada Maria Montija, bodisi veliko koalicijo. Ta pa bi bila za številne Italijane sporna tudi zato, ker bi oblast lahko znova zaupala v roke s škandali obremenjenega nekdanjega premiera in vodjo desne sredine Silvia Berlusconija.