Revija Reporter
Slovenija

Rok Novak politiko poziva k povezovanju, da bo Slovenija bolje pripravljena na naslednjo gospodarsko krizo

M. M.

12. feb. 2020 11:46 Osveženo: 11:50 / 12. 2. 2020

Deli na:

Ekonomist Rok Novak.

Primož Lavre

Slovenija v naslednjo krizo vstopa še slabše pripravljena kot v prejšnjo, opozarja ekonomist Rok Novak v javnem pismu, ki politiko poziva k povezovanju, da bi bila pripravljena na izzive, ki stojijo pred sodobno Slovenijo.

Kljub temu da sta izvoz in zaposlenost dosegala rekorde, vlada ni izkoristila priložnosti za težje reforme, ki zahtevajo tudi nekaj javnofinančnega manevrskega prostora," ugotavlja Novak. Slovenija bo zato v naslednjo krizo vstopila še slabše pripravljena kot v prejšnjo, je prepričan ekonomist.



Potrebne so "reformno usmerjene politične sile, ki ne bodo všečno delile populističnih bonbončkov, v ospredje postavljale lastnih političnih interesov, ali zgolj brezidejno čakale, da se državljani navadimo iz leta v leto bolj problematičnega statusa quo," meni Novak.

Novakovo pismo "Za Slovenijo v kateri si bo vredno ustvarjati kariero, dom in družino"

Povezovanje mora biti dovolj konkretno, vsebinsko jasno in ozko zamejeno, da se ne izgubi na eni strani v plazu neoprijemljivih visokoletečih izjav, opozarja ekonomist, ki predlaga peščico osrednjih točk, "okoli katerih potem skušamo oblikovati kritično politično maso, ki bo zmožna tovrstne rešitve v slovenskem javnem prostoru verodostojno zastopati."

Novak med temi točkami izpostavlja davčno in regulatorno razbremenitev dela; enakopravno obravnavo državnih in zasebnih izvajalcev javno sofinanciranih storitev; ter administrativno reformo, ki bi odgovorno gospodarjenje prenesla tudi na nivo vladnih resorjev.