Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivčeva: Če mi Šarec ne bo več zaupal, lahko tudi odstopim

Deli na:
Pivčeva: Če mi Šarec ne bo več zaupal, lahko tudi odstopim

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec želi svoje delo pri projektu SRIPT - pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti - pojasniti predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Če bo ta ocenil, da ji še zaupa, je pripravljena delo ministrice opravljati naprej, v nasprotnem primeru pa mu je pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop.

"Danes sem tudi sama prvič videla poročilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z njim se moram najprej podrobno seznaniti. Nato želim opraviti pogovor z novim vodstvom Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki so bili moj pogodbeni partner. Še enkrat poudarjam, da sem svoje delo opravila v skladu z navodili naročnika, me pa žalosti, da so, kot se sedaj izkazuje v poročilu, celoten projekt vodili neustrezno," je v odzivu, ki so ga danes poslali s kmetijskega ministrstva, zapisala Pivčeva.

"Vsekakor pa želim svoje delo na projektu pojasniti tudi predsedniku vlade, se z njim iskreno pogovoriti. Če bo predsednik vlade Marjan Šarec ocenil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če pa tega zaupanja ni ali pa če predsednik meni, da bo moje nadaljnje ministrovanje pod vprašanjem javnosti, sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop," je napovedala.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je minuli teden izdalo končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT). Ugotovilo je več nepravilnosti, med njimi dvojno uveljavljanje stroškov ter nepravilnosti na področju najemanja in izplačil zunanjim izvajalcem, kjer TGZS ni uspela izkazati revizijske sledi, obstaja tudi sum, da so bili nekateri dokumenti v zadevi ponarejeni oziroma da niso pristni.

Ministrstvo je do ugotovitev je prišlo na podlagi nadzora vzorca izplačil ministrstva zbornici. Ministrstvo bo sedaj pregledalo vsa izplačila in najkasneje v treh mesecih določilo, koliko denarja mora zbornica vrniti.

Poročilo ministrstva, ki ga je danes objavil spletni portal Požareport, med drugim navaja, da je večino aktivnosti pod naslovom "Kazalniki za 2. fazo projekta", ki jih je izvajalec projekta prijavil kot soavtorsko delo Pivčeve, izvedla druga oseba. Iz poročila izhaja tudi, da na ministrstvu niso bili zadovoljni z dokazili o delu Pivčeve, saj da ne dokazujejo, da je bilo delo dejansko izvedeno.


Predsednik stranke DeSUS, iz katere kvote prihaja ministrica, Karl Erjavec je danes dejal, da bo odločitev o nadaljnji ministrski usodi Pivčeve prepustil premierju. Kot prvak DeSUS se z ministrico iz strankarske kvote ne namerava niti pogovoriti, ker da ne želi vplivati na januarski kongres, na katerem Pivčeva kandidira za predsednico stranke.

Pivčeva je bila med zunanjimi sodelavci projekta med avgustom 2017 in septembrom 2018, v času, ko je bila državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, to sodelovanje pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. Prejšnji ponedeljek je na seji odborov DZ za kmetijstvo in gospodarstvo, na kateri so se ukvarjali z nepravilnostmi pri SRIPT, zatrdila, da sodelovanje pri projektu ni vplivalo na opravljanje njene takratne funkcije.

Pivčeva je na seji odborov povedala, da je pri projektu med drugim pripravila strokovne podlage posameznih znanstveno-raziskovalnih podlag in razvojnih projektov znotraj akcijskega načrta SRIPT, predloge za njihovo vključevanje v mednarodne partnerske povezave in EU-iniciative, pa tudi pregled možnosti internacionalizacije za pridobivanje evropskih sredstev ter pregled in svetovanje glede mrež mednarodnih partnerstev za namen internacionalnih vsebin akcijskega načrta. Zagotovila je, da je gradiva za vse naštete aktivnosti pripravljala sama.

Za svoje delo pri projektu je ministrica, kot je navedla, po odštetju in plačilu vseh prispevkov ter po plačilu akontacije dohodnine prejela manj kot 20.000 evrov.

Gospodarsko ministrstvo je zaradi ugotovitev glede projekta tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper TGZS, njeno takratno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe.

Upravni odbor TGZS je Pergerjevo najprej razrešil z mesta koordinatorke projekta SRIPT, nato pa tudi z mesta predsednice zbornice.