favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mesec od Šarca zahteva pogajanja pod enakimi pogoji, kot jih je imela NSi

Deli na:
Mesec od Šarca zahteva pogajanja pod enakimi pogoji, kot jih je imela NSi

Foto: Primož Lavre

V Levici so se pripravljeni pogajati o koalicijskem sodelovanju z LMŠ. Pričakujejo, da bodo pogajanja pod enakimi pogoji, kot so veljali za NSi, in da bo plod teh pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi. Pripravljeni so se pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu, pravi koordinator Levice Luka Mesec.

Mesec je dejal, da vabila na pogovore še niso dobili, so pa iz poročanja medijev po včerajšnjem sestanku peterice strank razbrali, da lahko prihodnji teden pričakujejo klic.

Tako je včeraj izvršni odbor Levice razpravljal o tem, kaj odgovoriti prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, če jih ta prihodnji teden povabi na pogajanja o koalicijskem sodelovanju. Oblikovali so tudi programska izhodišča.

Kot je ob robu zasedanja v izjavi novinarjem dejal Mesec, pričakujejo, da se bodo z njimi prvič resno začeli pogajati, saj so imeli doslej s Šarcem le dva vljudnostna sestanka.

Levica sicer vztraja pri svojih predvolilnih ciljih in pričakuje, da bo plod pogajanj koalicijska pogodba, ki jim bo vsaj delno sledila. Tako zgolj kozmetični popravki besedila, ki je nastalo po pogajanjih z NSi, ne bo dovolj, je zatrdil Mesec. "Aktualni osnutek vsebuje škodljive politike za državo," je med drugim ocenil Mesec.



"Ultimatov v Levici nismo nikoli postavljali," je na vprašanje, na kaj v pogajanjih ne bodo pristali, odvrnil Mesec, se bodo pa pri usklajevanju ravnali po njihovem programu. Kot je spomnil, se bodo zavzemali za povišanje plač in odmernega odstotka za pokojnine, drugačno politiko do okolja, preusmeritev sredstev za bataljonske skupine v razvojne politike države ter krepitev znanosti, kulture in zdravstva, ki mora v temelju ostati javno.

Na vprašanje, ali bi bilo zanj sprejemljivo, če bi se Šarec vzporedno še vedno pogovarjal tudi z NSi, je Mesec dejal, da "bi moralo biti to v prvi vrsti nesprejemljivo za Marjana Šarca". Ocenil je namreč, da se je NSi štiri tedne pogajala s figo v žepu, dosegla skoraj vse in nato odšla s pogajanj. "Pričakujem, da se bomo pogovarjali pod enakimi pogoji, kot se je NSi," je bil jasen.

Se je pa Levica pripravljena pogovarjati tudi o projektnem partnerstvu po vzoru Portugalske. To pomeni, da bi lahko Šarčeva LMŠ s SD, SMC, SAB in DeSUS oblikovala manjšinsko vlado in bila izvoljena s podporo Levice, v zameno pa skupaj z Levico izpeljala tudi nekaj projektov, ki so del volilnega programa Levice.

Po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj pod okriljem LMŠ bo peterica strank namreč nadaljevala pogovore s ciljem oblikovanja koalicije, ki bo imela v DZ več kot 46 glasov. Kot so v LMŠ pojasnili po včerajšnjem srečanju generalnih sekretarjev peterice strank, bo v sklopu nadaljevanja teh pogovorov v igri Levica. Z Levico se je Šarec v preteklih tednih že pogovarjal o sodelovanju, za skupno mizo pa predstavniki drugih strank in Levice še niso sedeli. Srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo predvidoma v torek, na njem pa še ne bo predstavnikov Levice.