Revija Reporter
Slovenija

Reportaža: V Velenju nastaja kitajska četrt

Biserka Karneža

27. jan. 2019 20:00 Osveženo: 20:10 / 27. 1. 2019

Deli na:

Gorenje so prevzeli kitajski lastniki, ki so v Velenje pripeljali kitajsko delovno silo.

Primož Lavre

Strah pred Kitajci, ki naj bi se začeli priseljevati v Velenje, kjer je kitajsko podjetje Hisens 17. septembra lani postalo lastnik Gorenja v celoti, je menda odveč. Po podatkih iz Gorenja je za zdaj pri njih zaposlenih le 52 kitajskih državljanov, na območju občine pa ima stalno ali začasno prebivališče urejeno 36 državljanov Kitajske.

Po podatkih iz Gorenja je za zdaj pri njih zaposlenih le 52 kitajskih državljanov, na območju občine pa ima stalno ali začasno prebivališče urejeno 36 državljanov Kitajske.

V Vrtcu Velenje niso zaskrbljeni, sa so se kitajski otroci, ki so jih imeli doslej, zelo hitro naučili jezika in tudi pri prehrani ni bilo nobenih težav, ker so zelo prilagodljivi.

Matej Lahovnik se sprašuje, zakaj je bivanje kitajskih državljanov v Velenju sploh postalo kamen spotike, ko se vendar ve, da jih ni veliko, poleg tega so se vsi lepo integrirali v okolje in z njimi ni prav nobenih težav

Za koliko časa so prišli ali še prihajajo v Velenje kitajski uslužbenci, kje živijo in kje bodo živeli, kakšni so načrti Kitajcev z Gorenjem.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24