Revija Reporter
Slovenija

Skrivnost direktorja, ki je zavozil Gorenje

Gašper Petovar

22. dec. 2019 19:59 Osveženo: 7:27 / 24. 12. 2019

Deli na:

Dolgoletni šef Gorenja Franjo Bobinac.

Bobo

Kdo je človek, ki je vodil Gorenje najdlje po ustanovitelju Ivanu Atelšku? Franjo Bobinac je bil, od kar je zasedel položaj prvega moža Gorenja, eden izmed najbolj spoštovanih, čislanih managerjev v Sloveniji.

Eden redkih na položaju, ki ni poskušal sam prevzeti podjetja, tako kot so to počeli Bavčar, Šrot, Kordež in mnogi drugi.



Bobinac je ostal zvest državnemu podjetju. Država je bila nenazadnje tista, ki ga je postavila na položaj vrhovnega šefa Velenjskega velikana. Je Bobinac s svojim vodenjem reševal šaleško podjetje, ki ima svoje korenine v petdesetih letih, ali je Bobinac na položaju prodajal sebe?

Glede na položaj ki ga je dobil kljub izgubam podjetja, bi lahko rekli, da je Bobinac znal poskrbeti za sebe. Odkar je v Gorenju.


V času svoje popevkarske kariere je bil vedno drugi. Za Otom Pestnerjem, pevcem, ki za sebe trdi, da je cigan. V Šaleški dolini pa so mnogi prepričani, da je cigan, v slabšalnem smislu prav Franjo Bobinac.

Da je on človek, ki je v Velenje in širšo okolico prinesel negotovost. Kakšna bo prihodnost Gorenja? Bo Kitajski Hisense postavil v Velenju novo tovarno televizorjev ali bodo ravnali tako kot Bobinac, ki je proizvodnjo štedilnikov iz Finske prenesel na Češko kjer je delovna sila cenejša in je več možnosti za dobiček?

Franjo Bobinac je vedno znal poskrbeti za sebe, v Šaleški dolini mu pravijo pozer, ker je znal ohranjati podobo v javnosti kot da je eden izmed najbolj sposobnih direktorjev v državi. Številke v Gorenju danes pravijo drugače.

Prihodnost kljub Kitajskim lastnikom je negotova. Predvsem zaradi Franja Bobinca in njegovega vodenja Gorenja. Pri čemer sam še vedno verjame, da je za podjetje naredil ogromno in bil za to nagrajen z visokim položajem v Hisense, čeprav si je položaj sam izpogajal.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24