Revija Reporter
Svet

Kitajska se Kanadi maščuje z aretacijami kanadskih državljanov

Reporter, STA

20. dec. 2018 11:18 Osveženo: 11:19 / 20. 12. 2018

Deli na:

Finančna direktorica podjetja Huawei Meng Wanzhou.

Reuters

Na Kitajskem so aretirali Kanadčanko, ki naj bi v državi delala nezakonito, je danes potrdilo kitajsko zunanje ministrstvo. Gre za tretjo aretacijo kanadskih državljanov na Kitajskem po aretaciji finančne direktorice kitajskega podjetja Huawei Meng Wanzhou v začetku decembra v Kanadi. Aretacije še dodatno zaostrujejo napetosti med državama.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrica, so kitajske oblasti aretirale kanadsko državljanko Sarah McIver, ki ji grozijo "upravne kazni". Kaj te kazni pomenijo, ni pojasnila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadski časnik National Post je poročal, da je pridržana Kanadčanka učiteljica iz Alberte.

Po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva je primer tokratne aretacije drugačen kot prvi dve aretaciji, ki so ju izvedle kitajske varnostne službe. Kanadsko državljanko so namreč aretirali predstavniki lokalnega urada za javno varnost.

Kitajska je potem, ko so v Kanadi 1. decembra aretirali finančno direktorico kitajskega podjetja Huawei, aretirala dva kanadska državljana. Obtožili so ju, da njune dejavnosti "ogrožajo kitajsko nacionalno varnost".

Finančno direktorico Huaweija so sicer v Kanadi proti plačilu varščine izpustili iz pripora do konca odločanja o morebitni izročitvi ZDA, kjer ji grozi do 30 let zapora. Analitiki ocenjujejo, da bi bile aretacije kanadskih državljanov lahko povračilni ukrep Kitajske za aretacijo Meng Wanzhou v Kanadi.