Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Levica Kitajcem ne bi pustila prevzeti Gorenja

Deli na:
Levica Kitajcem ne bi pustila prevzeti Gorenja

Foto: gorenje.si - Gorenje

Stranka Levica se je danes v Velenju zavzela za ustavitev morebitnega prevzema Gorenja s strani kitajske družbe Hisense. Ob tej priložnosti je kandidat Levice na državnozborskih volitvah Goran Lukič pozval Kapitalsko družbo, ki ima kot največji posamični lastnik v lasti dobrih 16 odstotkov Gorenja, naj svojega deleža Kitajcem ne proda.

Čeprav se prevzemnika prikazuje kot rešitelja velenjske skupine, Hisense v posel ne vstopa iz dobrodelnih vzgibov, ampak z enim samim namenom, in sicer povečanjem profita, je dejal Lukič in se zavzel za konkretne pisne zaveze Kitajcev glede zaščite delovnih mest v Gorenju, ohranitvi delovnih pravic in vseh funkcij podjetja.

"Scenarij je predvidljiv. Pričakovati je selitve proizvodnje iz Velenja in Slovenije, s čimer je že začela uprava Gorenja, ki jo vodi Franjo Bobinac. V Levici temu odločno nasprotujemo in pozivamo vse - sindikate, svet delavcev Gorenja ter šaleško in širšo javnost, da se takšnim načrtom uprejo. Hkrati pozivamo vodstvo Kapitalske družbe, naj deleža ne proda, svoj lastniški vpliv pa raje izkoristi za zaščito delovnih mest," je dejal Lukič.


Spomnil je tudi, da je avstralski projekt Behind the Barcode februarja 2016 objavil poročilo o izkoriščanju in suženjstvu v elektrotehnični industriji, kjer je analiziral 56 podjetij s tega področja in jih ocenil od najvišje ocene A do najnižje ocene F. Hisense je, tako Lukič, dobil najnižjo oceno F, predvsem zaradi izrazite netransparentnosti podjetja. Hisense nima razvidnih pravil na področju standardov dela ter ne razkriva informacij o svoji dobaviteljski verigi. Prav tako ni jasno, ali zaposlenim zagotavlja dostojno plačilo, pravico do kolektivnih pogajanj in ali upošteva prepovedi otroškega dela.

Kandidati Levice bodo danes aktivni tudi drugod. Tako bo kandidat Levice za poslanca Janez Janša na volilni stojnici v Grosupljem zbiral podpise proti Natu ter spoznaval lokalno skupnost, dogodka se bo udeležila tudi poslanka Levice Violeta Tomić.

V organizaciji lokalnega odbora Levica Goriška pa bo zvečer v Kulturnem domu Deskle potekal pogovor o pravici do zdravega okolja za vse, povezoval ga bo kandidat Levice za poslanca Marko Rusjan, sodelovala bosta koordinator stranke Luka Mesec in Dušan Plut.