Revija Reporter
Slovenija

Radovljiški nepremičninar za 2,25 milijona evrov prodaja čudovito Plečnikovo vilo pri Domžalah!

Nenad Glücks
3 9.615

9. mar. 2022 12:02 Osveženo: 13:20 / 09. 3. 2022

Deli na:

Plečnikova oz. Pirnatova vila na Homcu

visitdomzale.si

Oglasi na nepremičninskih portalih ponujajo tudi pravo arhitekturno lepotico, ki jo je zasnoval nihče drug kot veliki arhitekt Jože Plečnik. Gre za Pirnatovo vilo v naselju Homec pri Radomljah v domžalski občini. Iz vile na homškem hribu se ponujajo čudoviti razgledi čez ravnino na gore na zahodu.

Cena za 440 kvadratnih metrov veliko nepremičnino, zgrajeno leta 1957 (v letu Plečnikove smrti) je kar 2,25 milijona evrov. Stoji na parceli veliki 2.250 kvadratnih metrov.



Vila se imenuje Pirnatova, saj jo je po drugi svetovni vojni na pogorišču nekdanjega prosvetnega doma zgradil Alojz Pirnat. Ta je bil dober Plečnikov prijatelj, za arhitekta je izdeloval vrhunske pasarske izdelke, med drugim čudovite lestence in ostalo okrasje. Hiša je zasnovana v značilnem klasičnem Plečnikovem slogu s stebri in ritmično razporejenimi okni.

Do leta 2017 je bil njen lastnik Pavel Pirnat, rojen leta 1946. V Ljubljani še vedno deluje kovinopasarstvo Pirnat, kjer izdelujejo svetilke vseh vrst, mize, stole, postelje in ostale pasarske izdelke iz medenine, bakra in aluminija.

Nato jo je kupil Matej Sodin iz Radovljice (on jo prodaja), ki je izvršni direktor nepremičninske družbe Reitenburg. Sodin je pred leti delal na DUTB kot upravljalec terjatev. In kdo je lastnik firme Reitenburg? Nihče drug kot nepremičninski mogotec Jože Anderlič (z naslovom na Dunaju), znan po prestižnih projektih v Ljubljani in na Dunaju ter bančnih računih v Liechtensteinu. Anderlič je bil pred nekaj leti obsojen za zlorabo položaja pri preprodaji podjetja Hypo Upro.