Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

Savannah Graziano Svet24.si

Strelski obračun s policisti usoden za ubežnika ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

nina krajnik-pl Reporter.si

Kam je izginila Sharon Stone iz Moravč, ki so jo ...

sesko Ekipa24.si

Kralj! Šeško o zadetku, ki trese Evropo, ne ...

kmetija, andreja-libič Njena.si

Kmetija: Andrea le še na redkih posnetkih – kaj...

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odvetnik Miro Senica obnavlja razvpito vilo: v njej so bivali italijanski fašisti in nacistični generali

Deli na:
Odvetnik Miro Senica obnavlja razvpito vilo: v njej so bivali italijanski fašisti in nacistični generali

Senica - Foto: Primož Lavre

Znani odvetnik Miro Senica ima sedež svoje odvetniške pisarne v Vili Vrhunec na Barjanski cesti v Ljubljani. Te dni smo opazili, da na vili, ki jo je kupil že leta 2000, obnavljajo streho in fasado.

Vilo si je leta 1933 zgradil znani poslovnež Vinko Vrhunec po načrtih zna nega arhitekta Vladimirja Mušiča. Pred drugo svetovno vojno je veljala za eno najrazkošnejših domovanj v Ljubljani, na vrhu je imela celo bazen, pročelje pa krasijo freske slikarja Mateja Sternena.

Po izbruhu druge svetovne vojne si je Vrhunec v njej uredil še zaklonišče za primer letalskih napadov, a kaj veliko ga ni imel prilike uporabljati. Po napadu Hitlerja in zaveznikov na Jugoslavijo je Ljubljana z južnim delom Slovenije prišla pod italijansko okupacijo, Italijani pa so Vrhuncu vilo zasedli, njega pa poslali v zapor.

Foto: Primož Lavre - Senica

Postala je osebna rezidenca italijanskega generala Taddea Orlanda, kasneje pa še generala Gastoneja Gambare. Po italijanski kapitulaciji se je v vilo vselil zloglasni general SS Erwin Rösener, ki je imel na vesti številne poboje civilistov med drugo svetovno vojno.

Po koncu vojne je Vinko Vrhunec prišel na prostost, a vile nikakor ni mogel dobiti nazaj – najprej jo je komunistična oblast uporabljala za nastanitev visokih gostov, nato pa jo je preprosto podržavila. Nekaj časa je bilo v njej tudi Ustavno sodišče, po padcu komunističnega režima pa so jo z denacionalizacijo končno nazaj dobili Vrhunčevi dediči.

Ti so jo leta 2000 prodali odvetniku Miru Senici, ki si je v njej uredil pisarno, uporablja pa jo tudi za druge dogodke – denimo razvpita srečanja združenja mladih poslovnežev Yes.