kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko kukajo milijonarji iz luksuznega Schellenburga (FOTO)

Deli na:
To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko kukajo milijonarji iz luksuznega Schellenburga (FOTO)

Lovci bi radi prodali svojo vilo v centru Ljubljane, a kupce odvrača najemnica, ki je ne gre enostavno preseliti. - Foto: Primož Lavre

Štiri milijone evrov so hoteli lovci za svojo vilo v središču Ljubljane, a nič več. Lovska zveza je namreč prenehala s prodajo svoje najvrednejše lastnine, Vile Zlatorog.

Zaradi lokacije in velikosti (333 kvadratnih metrov pod streho, še 940 kvadratnih metrov pa je velika parcela okoli vile) velja za potencialno eno vrednejših vil v prestolnici. Čeprav ji ceno malce zbije dejstvo, da je spomeniško zaščitena in je zato kupec ne more enostavno porušiti, nato pa namesto nje zgraditi še en Ljubljani prepotreben vila blok z nadstandardnimi stanovanji, je vseeno vredna milijone – morda celo štiri milijone, za kolikor so jo poskušali prodati v Lovski zvezi. Vsekakor bi bila v primeru prodaje za tako ceno to ena najdražjih vil v Ljubljani – na portalu Nepremicnine.net v tem trenutku sploh ni dražjega tovrstnega objekta.

Z novim letom je namreč na čelo organizacije prišel novi predsednik Alojz Kovšča, tudi nekdanji predsednik Državnega sveta, pod katerim je bil oglas za vilo umaknjen z Nepremicnine.net. Kovšča je za slovenski Forbes povedal, da se bodo v vodstvu zveze dogovorili, kaj naprej z Vilo Zlatorog, in potrdil glavni razlog, da se zgradba kljub zanimanju kupcev še vedno ni prodala: v njej je namreč stanovanje, katerega lastnica plačuje neprofitno najemnino, določeno z najemno pogodbo za nedoločen čas.

Potencialni novi kupec bi tako z vilo dobil še najemnico, ki očitno nima prave želje po selitvi, in Lovska zveza mora najprej rešiti ta problem, preden lahko pride do milijonov, za katere že ve, kako jih bo porabila: v Lukovici želijo zgraditi lovski center, za katerega so tudi že pridobili gradbeno dovoljenje, prejšnje vodstvo pa je vrednost projekta ocenilo na med tri do 3,5 milijona evrov. Denar od prodaje vile bi jim tako prišel še kako prav, pa čeprav Kovšca pravi, da niso v krizi in se jim zato s prodajo ne mudi preveč.

Portal Preiskovalno je sicer te dni poročal, kdo je najemnica stanovanja v vili in s kakšnimi nizkotnimi metodami se je poskuša Lovska zveza znebiti. Gre za 80-letno vdovo dolgoletnega funkcionarja LZS in njeno hčerko, ki v stanovanju bivata že od leta 1970. Pokojni, leta 2015 preminuli funkcionar, je življenje posvetil lovski zvezi in v zahvalo je tudi dobil stanovanje v vili.

Njegovi vdovi je LZS že pred leti priznala nasledstvo najemne pogodbe, na njeno ime je tudi naslavljala položnice za najemnino, za povrh pa je soproga tudi omenjena v pogodbi. A ker je zdaj nenadoma napoti načrtom LZS za prodajo vile, so se vdove in njene hčerke lotili z odvetniki in drugimi metodami: med drugim jo obtožujejo uničevanja lastnine, vzeli so ji tudi parkirno mesto.

Vila Zlatorog je bila zgrajena leta 1924 kot Vila Stupica, prva stanovalca pa sta bila ljubljanski veletrgovec Fran Stupica in soproga Irma. Njen avtor je bil znani gradbinec in arhitekt Viljem Treo, ki je med drugim zgradil Narodni muzej Slovenije in stavbo Filharmonije. Od leta 1959 je sedež Lovske zveze Slovenije, ki bo v njej očitno ostala še nekaj časa.