stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razkrivamo, kdo je skrivnostna Dana Kos, od katere je razvpita Moskovičeva vila prek države prišla v roke stranke SD

Deli na:
Razkrivamo, kdo je skrivnostna Dana Kos, od katere je razvpita Moskovičeva vila prek države prišla v roke stranke SD

Moskovičeva vila na Levstikovi v Ljubljani je danes sedež SD. - Foto: Bobo

V zgodbi o razvpiti Moskovičevi vili, v kateri je danes sedež stranke SD, je največja enigma ženska, ki je bila lastnica vile skoraj desetletje in pol po drugi svetovni vojni.

Včeraj je predsednica stranke SD Tanja Fajon v Bruslju predstavnikom Evropskega judovskega kongresa pojasnjevala kronologijo lastništva vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka svoj sedež. Žal pri SD zavajajo javnost glede statusa pripadajočega zemljišča od te vile, preden je bila leta 1961 prodana državi.

Kot je znano, je bila vila do druge svetovne vojne v lasti judovske trgovske družine Moskovič. Po vojni so jo komunistične oblasti sprva zaplenile, sodišče pa jo je prisodilo Ignjatu Lajtnerju, bratu od v holokavstu umrle Klare Moskovič (žene prav tako umrlega Felixa Moskoviča). Lajtner je vilo takoj prodal Dani Kos. V njej ni nikoli živela, pač pa se je vanjo naselil Tone Fajfar s svojo družino. Gre za enega od krščanskih socialistov, ki je dajal pluralni videz Osvobodilni fronti, dejansko pa je deloval v prid komunistov. V partijo je tudi formalno vstopil leta 1946, v Jugoslaviji pa je zasedal visoke funkcije.

Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom

A vrnimo se k Dani Kos. Tej so komunistične oblasti leta 1953 vilo zaplenile (že druga zaplemba hiše v nekaj letih), vendar ji jo je vrhovno sodišče v Beogradu prisodilo nazaj. Leta 1961 jo je prodala državi. Pri stranki SD zdaj celo zavajajo, da zemljišče, na katerem stoji stavba in pripadajoče zemljišče (funkcionalno zemljišče stavbe) nista bila nacionalizirana. To ni res. Stavba sama res ni bila nacionalizirana, so pa komunistični predniki SD nacionalizirali tako zemljišče, na katerem stoji stavba, kot tudi pripadajoče funkcionalno zemljišče. Kosova na tem ni imela lastninske pravice, pač pa zgolj pravico do brezplačnega uživanja. Pri SD so celo sami objavili dokumente, iz katerih je razvidno, da je bilo nacionalizirano vse razen same stavbe (celo zemljišče, na katerem stoji!), očitno pa niso natančno prebrali vsebine dokumentov.

Kdo je bila torej Dana Kos (1905- 2000)? Poznavalci pravijo, da gre za ženo Frana Kosa, znanega zoologa v Narodnem muzeju Slovenije, ki je med drugim leta 1938 vodil izkopavanja skeleta mamuta v Nevljah pri Kamniku. Živela sta na Pleteršnikovi ulici v Ljubljani, otrok nista imela. Kosova je bila iz premožne družine iz Savinjske doline. Družini so po vojni komunisti premoženje zaplenili. Naš vir pravi, da je Danino sestro to tako prizadelo, da je storila samomor.