Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

Vic 2 profi Odkrito.si

Victoria Beckham brutalno zavrnila Justina ...

konec-sveta Odkrito.si

Cenzurirajo jih, a oni nas svarijo! Prihaja ...

Slovenija

Razkrivamo, kdo je skrivnostna Dana Kos, od katere je razvpita Moskovičeva vila prek države prišla v roke stranke SD

Deli na:
Razkrivamo, kdo je skrivnostna Dana Kos, od katere je razvpita Moskovičeva vila prek države prišla v roke stranke SD

Moskovičeva vila na Levstikovi v Ljubljani je danes sedež SD. - Foto: Bobo

V zgodbi o razvpiti Moskovičevi vili, v kateri je danes sedež stranke SD, je največja enigma ženska, ki je bila lastnica vile skoraj desetletje in pol po drugi svetovni vojni.

Včeraj je predsednica stranke SD Tanja Fajon v Bruslju predstavnikom Evropskega judovskega kongresa pojasnjevala kronologijo lastništva vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka svoj sedež. Žal pri SD zavajajo javnost glede statusa pripadajočega zemljišča od te vile, preden je bila leta 1961 prodana državi.

Kot je znano, je bila vila do druge svetovne vojne v lasti judovske trgovske družine Moskovič. Po vojni so jo komunistične oblasti sprva zaplenile, sodišče pa jo je prisodilo Ignjatu Lajtnerju, bratu od v holokavstu umrle Klare Moskovič (žene prav tako umrlega Felixa Moskoviča). Lajtner je vilo takoj prodal Dani Kos. V njej ni nikoli živela, pač pa se je vanjo naselil Tone Fajfar s svojo družino. Gre za enega od krščanskih socialistov, ki je dajal pluralni videz Osvobodilni fronti, dejansko pa je deloval v prid komunistov. V partijo je tudi formalno vstopil leta 1946, v Jugoslaviji pa je zasedal visoke funkcije.

Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom

A vrnimo se k Dani Kos. Tej so komunistične oblasti leta 1953 vilo zaplenile (že druga zaplemba hiše v nekaj letih), vendar ji jo je vrhovno sodišče v Beogradu prisodilo nazaj. Leta 1961 jo je prodala državi. Pri stranki SD zdaj celo zavajajo, da zemljišče, na katerem stoji stavba in pripadajoče zemljišče (funkcionalno zemljišče stavbe) nista bila nacionalizirana. To ni res. Stavba sama res ni bila nacionalizirana, so pa komunistični predniki SD nacionalizirali tako zemljišče, na katerem stoji stavba, kot tudi pripadajoče funkcionalno zemljišče. Kosova na tem ni imela lastninske pravice, pač pa zgolj pravico do brezplačnega uživanja. Pri SD so celo sami objavili dokumente, iz katerih je razvidno, da je bilo nacionalizirano vse razen same stavbe (celo zemljišče, na katerem stoji!), očitno pa niso natančno prebrali vsebine dokumentov.

Kdo je bila torej Dana Kos (1905- 2000)? Poznavalci pravijo, da gre za ženo Frana Kosa, znanega zoologa v Narodnem muzeju Slovenije, ki je med drugim leta 1938 vodil izkopavanja skeleta mamuta v Nevljah pri Kamniku. Živela sta na Pleteršnikovi ulici v Ljubljani, otrok nista imela. Kosova je bila iz premožne družine iz Savinjske doline. Družini so po vojni komunisti premoženje zaplenili. Naš vir pravi, da je Danino sestro to tako prizadelo, da je storila samomor.

Loading...