Revija Reporter
Slovenija

Razkriti so izbrisani lastniki podrejenih obveznic: posamezniki so imeli milijone!

Reporter

29. jan. 2018 12:27 Osveženo: 12:29 / 29. 1. 2018

Deli na:

Med izbrisanimi lastniki podrejenih obveznic so bili tudi posamezniki, ki so v nakup obveznic vložili tudi po več milijonov evrov.

Portal Topnews.si je objavil poimenski seznam imetnikov podrejenih obveznic bank KDD, ki so kotirale pri nas in so prenehale v sanaciji bank 2013/14. Vseh skupaj jih je za 400 milijonov evrov, še dodatnih 180 milijonov pa je bilo vloženih v obveznice, ki so kotirale v tujini in za katere ni znano, kdo so dejanski lastniki.

Največje vložke so imela podjetja, med njimi banke (denimo propadli Factor banka in Probanka), zavarovalnice (Merkur, Modra zavarovalnica), skladi (Infond, Alta Bond), tudi državna podjetja kot je Kapitalska družba in celo Loterija Slovenije. Največji lastnik je Zavarovalnica Maribor z več kot 13 milijoni, največji lastnik med posamezniki pa je s tremi milijoni Jožef Čas.

V teh dneh bo DZ obravnaval koalicijski predlog za zagotovitev sodnega varstva izbrisanim lastnikom delnic bank in imetnikom podrejenih obveznic bank, ki so prenehale v sanaciji 2013/14. Slovenija je tedaj sistemske banke ( NLB, NKBM, Abanka) dokapitalizirala s tremi milijardami evrov, obenem pa je razlastila imetnike podrejenih obveznic in male delničarje teh bank. Ustavno sodišče je leta 2016 odločilo, da je zakon o bančništvu, ki je bil podlaga za izbris podrejencev v letu 2013, deloma protiustaven.