nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zanimanje za prve obveznice Argentine po 15 letih doseglo skoraj 70 milijard dolarjev

Deli na:
Zanimanje za prve obveznice Argentine po 15 letih doseglo skoraj 70 milijard dolarjev

Foto: Getty Images

Zanimanje za prve obveznice Argentine po 15 letih je doseglo skoraj 70 milijard dolarjev (62 milijard evrov), pravijo neuradni viri francoske tiskovne agencije AFP. To pomeni, da je zanimanje vlagateljev za približno petkrat preseglo ponudbo. Po neuradnih informacijah je Argentina včeraj z izdajo obveznic zbrala 16,5 milijarde dolarjev.

Argentina, ki se muči s spodbujanjem gospodarske rasti, z izdajo obveznic - izdala je tri-, pet-, 10- in 30-letne, zbira sredstva za poplačilo ameriških upnikov. Z včerajšnjo je država nameravala zbrati vsaj 12,5 milijarde dolarjev, zanimanje vlagateljev pa je močno preseglo pričakovanja, je poročala AFP.

Medtem ko uradni podatki še niso znani, pa je argentinski finančni minister Alfonso Prat-Gay na novinarski konferenci ocenil, da je povpraševanje, ki je preseglo 60 milijard dolarjev, najvišje v zgodovini za države v razvoju.

Ameriško prizivno sodišče je Argentini prejšnji teden sicer prižgalo zeleno luč za poplačilo dolga upnikom v 15 let trajajočem sporu. Argentina bo tako lahko izvedla poplačila, dogovorjena z upniki, v višini približno devetih milijard dolarjev.

Konflikt sega v leto 2001, ko je Argentina padla pod skoraj 100 milijard dolarjev visoko dolžniško goro. V pogajanjih po bankrotu so skoraj vsi njeni upniki sprejeli dogovor o prestrukturiranju dolga, ki je predvideval odpis 70 odstotkov vrednosti obveznic.