Revija Reporter
Slovenija

Rado Pezdir o tem, zakaj je 50 let NLB tudi 50 let sramote

Rado Pezdir

28. okt. 2018 20:00 Osveženo: 20:08 / 04. 11. 2018

Deli na:

Rado Pezdir pred NLB

Primož Lavre

Letos ne obhajamo zgolj praznika vnovičnega poskusa privatizacije NLB, ampak tudi njeno petdesetletnico obstoja. V letu 1968 je Niko Kavčič ob patronatu Staneta Kavčiča združil Kreditno banko in hranilnico Ljubljana ter Splošno gospodarsko banko Ljubljana v Ljubljansko banko, predhodnico NLB.

Ob tako visokem jubileju udbovskega nacionalnega ponosa se velja spomniti na največje kriminalne dosežke te degenerirane bančne institucije. V tem članku vam bomo predstavili zgodovino NLB od njene ustanovitve do prve sanacije slovenskega bančnega sistema.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več rojstvu udbovskega nacionalnega ponosa; kako je šlo pod vodstvom Nika Kavčiča z banko samo navzdol; o iransko-slovenski bančni navezi; kaj se je zgodilo, ko so Američani ugotovili, da je newyorška izpostava Ljubljanske banke pripravljena oprati denar izhaja iz kriminalne dejavnosti; o socialističnem bančnem kazinokapitalizmu; kako je banka v novo državo vstopila s samimi slabimi popotnicami; o udbovskem kapitalu, ki potrpežljivo čaka v tujini.