Kaj smo jedli? Kje smo jedli? Je hrana, ki smo jo jedli enakovredna burgerjem in picam in klobasam in krompirju, pleskavicam, golažem, makaronom in vsemu kar večina otepa večino leta?
Hrana, ki smo jo jedli mi, se po kalorijah z naštetimi jedmi ne more kosati, kar prizna tudi veliki slovenski nutricionist in poznavalec divje hrane Dario Cortese, ki glede kaloričnih vrednosti divje hrane pravi: »Približne kalorične vrednosti so nikakršne, ima pa ta hrana takšno moč, da postavlja pod vprašaj dolgo časa veljavno paradigmo sorazmerja med kakovostjo hrane in kalorično vrednostjo, ki pa zaradi predelane hrane, ki raste na policah hipersupermegamarketov, ne vzdrži več. Glede večjega vnosa kilokalorij, oziroma sodobnejše megadžulov, pridejo prav podzemni deli užitnih divjih rastlin, ki pa jih je treba dobro poznati, in jesenski »založni« plodovi kot želod, žir in kostanj. Bogastvo podzemlja in drevesnih krošenj je po kalorični plati tam okoli krompirja.«
Razkrili smo torej kaj smo jedli ves teden. Pa nam je uspelo z evrom na dan?
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24