Revija Reporter
Slovenija

Protikrizni eksperiment: kako preživeti z enim evrom na dan

Gašper Petovar

29. mar. 2020 20:00 Osveženo: 20:24 / 29. 3. 2020

Deli na:

Juha iz kopriv

Profimedia

Posledice pandemije se bodo pokazale tudi v gospodarstvu. Analitiki pričakujejo gospodarsko krizo kot je po drugi svetovni vojni še ni bilo? Kako bomo živeli? Preživeli? Sploh bomo? Kaj bomo jedli? Da dobimo odgovore na nekaj od naštetih vprašanj smo se lotili eksperimenta. Ali je možno preživeti z dobrim evrom dnevno za hrano.

Kaj smo jedli? Kje smo jedli? Je hrana, ki smo jo jedli enakovredna burgerjem in picam in klobasam in krompirju, pleskavicam, golažem, makaronom in vsemu kar večina otepa večino leta?

Hrana, ki smo jo jedli mi, se po kalorijah z naštetimi jedmi ne more kosati, kar prizna tudi veliki slovenski nutricionist in poznavalec divje hrane Dario Cortese, ki glede kaloričnih vrednosti divje hrane pravi: »Približne kalorične vrednosti so nikakršne, ima pa ta hrana takšno moč, da postavlja pod vprašaj dolgo časa veljavno paradigmo sorazmerja med kakovostjo hrane in kalorično vrednostjo, ki pa zaradi predelane hrane, ki raste na policah hipersupermegamarketov, ne vzdrži več. Glede večjega vnosa kilokalorij, oziroma sodobnejše megadžulov, pridejo prav podzemni deli užitnih divjih rastlin, ki pa jih je treba dobro poznati, in jesenski »založni« plodovi kot želod, žir in kostanj. Bogastvo podzemlja in drevesnih krošenj je po kalorični plati tam okoli krompirja.«

Razkrili smo torej kaj smo jedli ves teden. Pa nam je uspelo z evrom na dan?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 13, 2020

Srdjan Živulović / BOBO