bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V preteklem letu je nemško gospodarstvo hodilo po robu recesije, Nemci vse bolj črnogledi

Deli na:
V preteklem letu je nemško gospodarstvo hodilo po robu recesije, Nemci vse bolj črnogledi

Zbiranje črnih oblakov nad nemškim gospodarstvom krepi tudi črnogledost med Nemci - Foto: Profimedia

Nemčija je lokomotiva evropskega gospodarstva in naša največja gospodarska partnerica. Njen gospodarski uspeh ali neuspeh v prihodnjih letih bo torej vplival tudi na to, kako bomo živeli Slovenci.

V preteklem letu je nemško gospodarstvo hodilo po robu recesije, vse več podjetij, na primer v avtomobilski panogi, pa napoveduje odpuščanje oziroma prenos delovne sile v tujino. Zbiranje črnih oblak nad nemškim gospodarstvom krepi tudi črnogledost med Nemci.

Po podatkih javnomnenjske ankete svetovalnega podjetja EY, ki ga je objavil nemški Welt, upada število Nemcev, ki menijo, da je njihovo delovno mesto zelo varno pred ukinitvijo. Leta 2017 je 67 odstotkov Nemcev odgovorilo, da je njihovo delovno mesto zelo varno, zdaj tako meni le 43 odstotkov, kar je najmanj po kriznem letu 2009. Nemcev, ki trdijo, da lahko zelo hitro izgubijo delovno mesto, pa je 11 odstotkov, kar je precej več kot leto poprej.

Strah pred izgubo delovnega mesta in negotova prihodnost vplivata na to, da nemški potrošniki krčijo svoje nakupovalne načrte v tem letu. Vse več Nemcev se tako odpoveduje večjim nakupom, kot so avtomobil, pohištvo in kuhinja. S seznamom nakupov črtajo tudi pametne telefone, osebne računalnike in tablice.

Manj bo tudi nakupov oblačil, obiskov restavracij ter prenov stanovanj in hiš. Če se bodo napovedi o manjšem zapravljanju uresničile, bo to seveda negativno vplivalo na nemško gospodarsko rast. Nemška zasebna poraba je bila namreč v preteklem obdobju eno od glavnih gonil gospodarske rasti.

Samo 22 odstotkov Nemcev misli, da bodo letos zaslužili več denarja in bili bolj gospodarsko uspešni kot lani. Še zlasti so glede svojega finančnega stanja v prihodnosti črnogledi upokojenci. Strah pred revščino v starosti je tudi eden od največjih strahov, ki ga imajo Nemci. Največ Nemcev se sicer boji povečanja onesnaževanja okolja, sledita strah pred naraščanjem cen energentov in nato pred migrantsko krizo.