Revija Reporter
Slovenija

Prodajajo nam nevarno hrano: prehrambna industrija množično uporablja rakotvorne dodatke

Biserka Karneža
44 3.968

29. avg. 2021 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ob pregledu spletnih strani Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so opisani odpoklici izdelkov v zadnjih treh letih, je mogoče izvedeti, da je bilo na prisotnost rakotvornega etilen oksida prvič opozorjeno že septembra lani. Takrat so s polic začeli umikati živila s semeni sezama (kruh s semeni, žitne ploščice s sezamom, pecivo s sezamom ...). Sledilo je nekajmesečno zatišje, zdaj smo potrošniki znova pod udarom. Ali nas lahko skrbi, da o nevarnih živilih nismo bili pravočasno opozorjeni?

Preverili smo odpoklic nevarnih živil pri E.Leclercu in Hoferju, dveh izmed največjih trgovin v Sloveniji. O morebitnem odpoklicu izdelkov smo poizvedovali tudi v Alpe Panon, podjetju z restavracijami McDonald’s.

Kakšno je pojasnilo UVHVVR in E.Leclerc, zakaj je prišlo do nenadnega preklica odpoklica nevarnih živil in zakaj so bila ta kasneje vendarle odstranjena iz prodaje? Kakšno je mnenje o odpoklicih živil v trgovski verigi E.Leclerc?

Katero slovensko podjetje dobavlja sladolede za Hofer in Lidl in kaj so pokazale njihove analize glede vsebnosti nevarnega etilen oksida?

Kako je z izdelki, ki vsebujejo sezam in so bili lani jeseni umaknjeni iz prodaje? V trgovini Hofer pojasnjujejo, zakaj so spet v prodaji.

V katerih izdelkih, ki jih kupimo, misleč, da bodo pripomogli k zdravju in jih prodajajo kot biološka, se je prav tako pojavil rakotvorni etilen oksid?

Koliko je etilen oksid škodljiv za zdravje v prehrani, kot v primeru, ko se uporablja kot razkužilo za sterilizacijo?

Zanimalo nas je, koliko inšpekcijskih nadzorov je bilo opravljenih od lani, ko je EU naložila članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama iz tretjih držav. Prejeli smo pojasnilo UVHVVR. Kakšen je nasvet UVHVVR potrošnikom?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24