ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sramota nekdanje poslanke SDS: na facebooku ima še vedno objavljeno dokazano manipulacijo! (FOTO)

Deli na:
Sramota nekdanje poslanke SDS: na facebooku ima še vedno objavljeno dokazano manipulacijo! (FOTO)

Mojca Škrinjar, nekdanja poslanka DZ - Foto: DZ/Matej Grah

Mojca Škrinjar, do letos poslanka SDS, je junija na facebooku objavila manipulacijo z že kar razvpito fotografijo – ko je bila opozorjena, da s fotografijo in pripisom zavaja, je opozorila ignorirala in objavo pustila na svojem facebook profilu. Vmes pa jo je družbeno omrežje opremilo z opozorilom, da gre za lažno informacijo in povezavo na pojasnilo. A Škrinjarjevi je očitno vseeno, zavajajoče objave so še vedno na njenem facebook profilu, celo opremljene z zanjo sramotnim opozorilom, da zavaja.

Škrinjarjeva je namreč 4. junija objavila tvit »Dušana M«, enega od mnogi twitter propagandistov iz sfere SDS, v katerem se je pritoževal, da so mu na facebooku prepovadali objavo fotografije, na kateri nasilneži v Ljubljani pretepajo policiste. »Tale človek je pretepel policista. Za nagrado bo umaknjen obtožni nalog zanj,« je ob fotografiji, ki jo je objavil Dušan M, ogorčeno pripisala Škrinjarjeva.

Bivša poslanka je s tem ciljala na odločitev nove notranje ministrice Tatjane Bobnar, da bo ministrstvo umaknilo soglasje državnemu odvetništvu za tožbe zoper posameznike, od katerih so nameravali izterjati stroške policije na neprijavljenih javnih shodih proti zdaj že nekdanji vladi Janeza Janše. Odločitev Bobnarjeve je izzvala zgražanje Janševega propagandnega stroja, pa čeprav je šlo predvsem za umik soglasja za pregon nenasilnih protestnikov.

A objava fotografije je sporna predvsem zato, ker ne gre za posnetek s katerega od protestov proti vladi Janeza Janše. Gre namreč za fotografijo, ki jo je Delov fotograf Blaž Samec posnel že leta 2009, na njej pa se navijači ljubljanske Olimpije pred tekmo z Mariborom pretepajo s policisti. Kljub temu je Škrinjarjeva fotografijo objavila še dvakrat, drugič s pripisom »Ljudje so mirno protestirali«. Mimogrede, policija je po nemirih leta 2009 pridržala 53 navijačev, pet jih je stopilo pred sodnika in dobilo pogojno kazen.

Na početje nekdanje poslanke so že sredi junija opozorili na portalu Ostro.si in facebook je objavi Škrinjarjeve dal povezavo na članek na portalu, ki podrobno razloži njeno zavajanje. Nič zato, Mojca Škrinjar ima na svojem facebooku še naprej objavljene tri laži in očitno je ne moti, da so tako označene.

Kakšno manipulacijo si je privoščil Janša: fotografijo divjanja navijačev iz leta 2009 je prikazal kot nasilje na včerajšnjem protestu

Najlepše pri vsej stvari je, da SDS in njeni podporniki tokrat niso prvič zavajali s prav to fotografijo. Že oktobra lani sta jo uporabila tedanji premier in prvak SDS Janez Janša ter tedanji generalni direktor policije in poskušala z njo oblatiti protivladne protestnike. »Res žalostno, da imajo nasilneži, ki že cel popoldan ovirajo promet ter motijo Ljubljančane, javno podporo ljubljanskega župana,« je tvitnil premier Janez Janša in k tvitu prilepil fotografijo spopada med policisti in domnevnimi protestniki. Tviteraši so ga hitro opozorili, da gre za tedaj že 12 let staro fotografijo, ki ni imela zveze z aktualnimi protesti. Dan prej je isto fotografijo objavil Olaj. Po opozorilu, da gre za manipulacijo, sta Janša in Olaj svoji objavi zbrisala.

Ob pestri zgodovini SDS z omenjeno fotografijo zdaj pričakujemo, da jo bo med razpravo o interpelaciji notranje ministrice Tatjane Bobnar na plano potegnil kateri od poslancev in jo spet poskušal predstaviti kot dokaz, kakšne nasilneže brani ministrica.