Revija Reporter
Slovenija

Kako nas odirajo pogoltni trgovci z visokimi cenami osnovnih živil

Biserka Karneža
5 1.639

10. apr. 2022 20:00 Osveženo: 20:20 / 10. 4. 2022

Deli na:

Kako poskušajo odložiti in ublažiti podražitve v Mercatorju in kako v Sparu, Lidlu, Tušu in Hoferju?

Primož Lavre

Koliko so se z dvigom dobavnih cen zvišale cene na drobno, je za zdaj eno od najpogostejših spraševanj potrošnikov, zaskrbljenih nad zviševanjem cen osnovne košarice živil ter izginjanjem določenih živil s trgovskih polic, predvsem moke in olja.

V porastu so logistični stroški, stroški dela, višje cene energentov, krme in surovin. Dobavitelji želijo povišati nabavne cene, medtem ko ključni trgovci na njihove zahteve pristanejo le zaradi utemeljenega razloga. Kdaj je ta utemeljen in ali lahko verjamemo trgovcem, ko trdijo, da se trudijo obdržati konkurenčne cene celo na račun lastne marže?

Kako so se na odločitev hrvaške vlade o znižanju DDV odzvali hrvaški trgovci in kakšne ukrepe so sprejeli na Madžarskem ter v Italiji? Kakšne ukrepe bi bilo smiselno sprejeti v Sloveniji in zakaj je vlada zavrnila predlog Trgovske zbornice Slovenije? Ali bo vlada prisluhnila predlogom Zveze potrošnikov Slovenije?

Kakšne so napovedi in zadnji podatki Statističnega urada RS (SURS) glede podražitev hrane?  

Za koliko so se v zadnjem leta podražila osnovna živila pri največjih slovenskih trgovcih, Hoferju, Lidlu, Sparu, Mercatorju in Tušu? Katere cene so ostale zajamčene iz začetkov epidemije v letu  2020?

 Kako resnične so po mnenju največjih trgovcev informacije, da posamezniki nabavljajo velike količine posameznih živil (npr. olje), ki presegajo običajno družinsko porabo, z namenom špekulacij oziroma kasnejše prodaje po višjih cenah?

Kako poskušajo odložiti in ublažiti podražitve v Mercatorju in kako v Sparu, Lidlu, Tušu in Hoferju? 

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 15, 2022

Naslovnica