sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primc: Vsakdo v Sloveniji je lahko po nedolžnem zaprt

Deli na:
Primc: Vsakdo v Sloveniji je lahko po nedolžnem zaprt

Foto: Primož Lavre

"Danes je velik dan za Slovenijo in za Janeza Janšo, hkrati pa skrb zbujajoč dan. Vsakdo v Sloveniji je lahko po nedolžnem zaprt," je novico o zastaranju zadeve Patria komentiral član Odbora 2014 Aleš Primc. Na današnji tiskovni konferenci odbora je zahteval takojšen odstop Fišerja, Masleše in "celotnega sodstva, ki je sodelovalo pri tej nezakoniti gonji".

Po besedah Primca se je danes izkazalo, da je Janša "po desetih letih preganjanja, sodnih, tožilskih in kriminalističnih postopkov dokončno spoznan za nedolžnega, saj državi po 10 letih intenzivnih postopkov, ni uspelo dokazati krivde".

To, da državi po 10 letih v sodnem procesu vsem trem ni uspelo dokazati krivde, je po besedah Primca tudi dokaz, da so vsi trije "veliko bolj nedolžni, kot če procesa ne bi bilo". "Če namreč v 10 letih ves državni aparat ne uspe dokazat ničesar, potem so prav gotovo nedolžni," je dejal.

Je pa hkrati po besedah Primca današnji dan tudi skrb zbujajoč: "Pokazalo se je namreč, da si lahko v Sloveniji brez enega samega dokaza 10 let preganjan in da greš lahko celo v zapor."

Zato bo Odbor 2014 po besedah Primca nadaljeval s svojim delom in zahteval spremembe v pravosodju. Med drugim nameravajo nadaljevati s svojimi shodi pred vrhovnem sodiščem, in sicer vsak četrtek ob 17. uri.

Za začetek po besedah Primca zahtevajo odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, članov Sodnega sveta in članov Državnotožilskega sveta. Zahtevajo tudi odstop sodnikov, ki so glasovali proti temu, da se Maslešo izloči iz odločanja v zadevi Patria na vrhovnem sodišču.

Primc poudarja, da pri tem ne gre za maščevanje, ampak si želijo le doseči, da se praksa, "ki se je, ne prvič, pokazala v primeru Janše, ne bi več ponovila".

Član Odbora 2014 Vasko Simoniti je opozoril, da je z odločitvijo o zastaranju zadeve postala pomembna sodba ustavnega sodišča iz aprila lani, s katero so ustavni sodniki razveljavili vse dosedanje sodbe v primeru Patria. Celoten proces je označil tudi kot zlonameren in kot poskus osebne diskreditacije in političnega uničenja Janše.

V izjavi za javnost so se danes oglasili tudi v Zboru za republiko. Tudi oni opozarjajo, da edina veljavna sodba v zadevi Patria ostaja odločba ustavnega sodišča. Ta je, kot navajajo, "vsebinsko natančno predstavila nezakonitosti in kršitve ustavnih pravic" Janši ter ostalima dvema obtoženima, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču.

Ob tem dodajajo, da so od vsega začetka opozarjali na "očitne kršitve ustave in druge pravne nepravilnosti v zadevi Patria, tako v obtožnem predlogu, kot v poznejših sodbah sodišč".