Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prevent še naprej trese

Deli na:

Zaposleni v podjetju Prevent Globala v Radljah ob Dravi, ki so zjutraj nadaljevali s protestnimi aktivnostmi, so se okoli 12. ure vrnili na delo. Direktor Preventovih avtomobilskih podjetij Matjaž Hudopisk jim je namreč predstavil pisno zagotovilo podjetja Prevent DEV, da bo nakazal denar za plače. Delavci sicer vztrajajo pri zamenjavi uprave.

Zaposleni v podjetju Prevent Globala v Radljah ob Dravi, ki so zjutraj nadaljevali s protestnimi aktivnostmi, so se okoli 12. ure vrnili na delo. Direktor Preventovih avtomobilskih podjetij Matjaž Hudopisk jim je namreč predstavil pisno zagotovilo podjetja Prevent DEV, da bo nakazal denar za plače. Delavci sicer vztrajajo pri zamenjavi uprave.

Zaposleni v Radljah ob Dravi, med njimi je večina šivilj, bodo delo opravljali do seje nadzornega sveta, ki bo v sredo popoldne. Z delom bodo nadaljevali tudi po seji nadzornikov, če bodo ti razrešili upravo Prevent Globala na čelu z Ivanom Majcnom. Če ne bo prišlo do zamenjave uprave, so zaposleni napovedali stopnjevanje ukrepov.

Kot je v izjavi medijem povedal Hudopisk, je Prevent DEV danes poslal pisno zagotovilo, da bo predčasno nakazal plačilo za že opravljeno delo in s tem zagotovil, da bodo zaposleni v družbah Prevent Globala v roku dobili plače za mesec november.

Prav tako je Prevent DEV, ki je kupec večine avtomobilskih sedežnih prevlek Prevent Globala, zapisal, da še vedno velja ponudba Prevent Globalu za šivanje sedežnih prevlek za avtomobile višjega cenovnega razreda, ki bi zagotavljala še dodatnih 130 delovnih mest, in sicer ob pogoju, da se zamenja uprava. Prevent DEV bi tako v prihodnje lahko zagotovil delo za okoli 880 zaposlenih od skupno 1300 delavcev, ki imajo trenutno delo v avtomobilskih podjetjih Prevent Globala v Sloveniji.

Hudopisk, ki je sicer sredi novembra podal predlog za sporazumno odpoved pogodbe o zaposlitvi s 1. januarjem 2010, ocenjuje, da je omenjena ponudba Prevent Globalu "precej resna", in da bi bilo smiselno o njej razmisliti. Priznava pa, da nima vseh podatkov, saj ni sodeloval na vseh sestankih med predstavniki podjetij Prevent Global in Prevent DEV.

Delavke v obratu v Radljah ob Dravi, ki se danes sprva niso želele vrniti na delo, je Hudopisk opozoril na nevarnost, da lahko s tem ogrozijo sodelovanje s končnim kupcem, ker mu ne bodo uspeli pravočasno dostaviti izdelkov. To pa pomeni, da lahko ogrozijo tudi prihodnjo pridobitev dela v okviru avtomobilske industrije, saj bodo veljali za neresnega dobavitelja.

Enodnevni izpad sicer ne predstavlja težav, ker toliko zalog podjetje ima, večdnevni izpad pa bi lahko že predstavljali grožnjo poslu, je dejal Hudopisk, ki sicer v prihodnosti slovensko proizvodnjo Prevent Globala vidi kot "visoko kompetentno proizvodnjo", ki bo imela dovolj znanja za razvoj najzahtevnejših proizvodov.

"Verjetno pa v prihodnosti ne v takšnem obsegu kot danes," je dejal Hudopisk in dodal, da se je potrebno zavedati, da s tako visoko ceno delovne sile, kot jo ima Prevent v Sloveniji, ne proizvaja nobeden od konkurentov. Je pa naloga Preventa, da v prihodnjih letih razvija ali dobi nekaj poslov na drugih področjih za izdelke, ki bi jih lahko tudi v prihodnje proizvajali v Sloveniji, meni Hudopisk.

Po ponedeljkovi spontani ustavitvi proizvodnje se je sicer danes v ostalih avtomobilskih podjetjih Prevent Globala proizvodnja postopno nadaljevala. So pa delavci postavili stražo pred vhodom v upravno zgradbo v Slovenj Gradcu, da bi tako preprečili dostop predsedniku uprave Ivanu Majcnu.

Delavci si od sredine seje nadzornega sveta Prevent Globala obetajo predvsem razrešitev uprave. Nadzornemu svetu, ki v sredo zaradi delavskih protestov predvidoma ne bo zasedal v Slovenj Gradcu, je danes pisal tudi izvršni odbor svobodnega sindikata. Sindikat od nadzornega sveta pričakuje takšne sklepe, ki bodo zagotavljali normalno delovanje podjetja in s tem ohranili delovna mesta ali vsaj večino delovnih mest.

"V primeru, da ustreznih rešitev ne bo, bomo v sindikatu podjetja Prevent zahtevali odškodninsko odgovornost uprave in članov nadzornega sveta," je v pismu zapisal predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman. Sindikat je prepričan, da je v danem položaju še vedno možen dogovor med kupcem in družbo.