pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik sodnega sveta Vlaj ne vidi razloga za svoj odstop

Deli na:
Predsednik sodnega sveta Vlaj ne vidi razloga za svoj odstop

Foto: Bobo

Predsednik sodnega sveta Janez Vlaj je za STA sporočil, da sodni svet svoje zakonsko določene naloge uspešno opravlja, zato vzroka za svoj odstop ne vidi. K temu so ga sicer v četrtek po odločitvi ustavnega sodišča v zadevi Patria pozvali člani Odbora 2014.

V Odboru 2014 so že v četrtek pozvali posameznike, ki zasedajo najvišje položaje v slovenskem pravosodju, naj odstopijo oziroma so se zavzeli za njihovo zamenjavo. Med prvimi, ki bi jih morali zamenjati, so navedli predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, predsednika sodnega sveta Janeza Vlaja in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki da so dokazano zlorabljali svoj položaj. Tudi v SDS so izrazili pričakovanje odstopa vseh, ki so sodelovali v tem sodno-tožilskem procesu.

Ustavno sodišče je namreč v četrtek soglasno razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria zoper Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, zadevo pa vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. Krkovič in Črnkovič sta bila kmalu po objavi sodbe izpuščena na prostost, Janši pa se tudi ni treba vrniti v zapor.

Ustavni sodniki so med drugim tudi ugotovili, da je bila Janši kršena pravica do nepristranskega sojenja. Pri sojenju na vrhovnem sodišču je namreč sodeloval tudi Masleša, ki je v javnem govoru kritiziral tudi ravnanje pritožnika. A tudi na vrhovnem sodišču menijo, da ni razlogov za odstop Masleše ali drugih sodnikov.