Revija Reporter
Slovenija

Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič skriva pogodbo o sodelovanju s Planet TV, s katero je v konfliktu interesov

Igor Kršinar
7 3.597

22. feb. 2022 6:50 Osveženo: 11:52 / 22. 2. 2022

Deli na:

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič

Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Dr. Peter Gregorčič, ki je bil prejšnji teden izvoljen za predsednika programskega sveta RTV Slovenija, še vedno ni odgovoril na naša vprašanja, ali je s komercialno televizijo Planet TV podpisal pogodbo o sodelovanju, ali bo z njo še naprej sodeloval tudi po izvolitvi za predsednika programskega sveta in ali bo sodeloval tudi z drugimi komercialnimi televizijami.

Prav tako na naša vprašanja niso odgovorili na Planet TV, kjer Gregorčič nastopa kot politični komentator v njihovi predvolilni oddaji Slovenija izbira. Ker ne gre za zgolj enkratno nastopanje, ampak bo stalni komentator v vseh desetih oddajah, obstaja zelo velika verjetnost, da ga k temu zavezuje pogodba o sodelovanju, ki jo je s televizijo podpisal pred izvolitvijo za predsednika programskega sveta.

Ker po zakonu o RTVS programski svetnik ne sme biti zaposlen na konkurenčni televiziji, je Gregorčič v tem primeru v konfliktu interesov. Poleg tega je na isti televiziji sodeloval tudi v oddaji Ura moči, prav tako tudi v oddaji Faktor na TV3. Po naših podatkih imajo vsi stalni komentatorji v teh oddajah podpisane pogodbe, na podlagi katerih prejmejo tudi honorar za nastopanje. Zato bo Gregorčič v konfliktu interesov tudi v primeru, če bo še naprej nastopal v omenjenih oddajah.

Po naših podatkih imajo vsi stalni komentatorji v teh oddajah podpisane pogodbe, na podlagi katerih prejmejo tudi honorar za nastopanje.

Resda je v Odmevih na vprašanje glede sodelovanja v omenjeni predvolilni oddaji Planet TV odgovoril, da ni zaposlen na komercialni televiziji (uradno je sicer zaposlen na fakulteti za strojništvo, kjer je izredni profesor), vendar pa bi pogodba o komentiranju že sama po sebi pomenila obliko pogodbe o delu, zato bi bilo lahko ogroženo celo njegovo članstvo v programskem svetu RTV, ne zgolj predsedniško mesto.

Programski svet RTV Slovenija namreč med drugim sprejema programske standarde in zasnove, programsko-produkcijski načrt, programske sheme, obravnava uresničevanje programske zasnove in programsko-produkcijskega načrta, daje navodila generalnemu direktorju glede odpravljanja pomanjkljivosti na tem področju, obravnava in se opredeljuje do pripomb in predlogov poslušalcev in gledalcev, daje mnenje o predlogu finančnega načrta, imenuje in razrešuje generalnega direktorja in daje predhodno mnenje k imenovanju in razrešitvi direktorjev radia in televizije.

Za novega generalnega direktorja RTV Slovenija se že nekaj mesecev napovedujejo kar Andrej Prebil, ki menda uživa podporo vladajoče koalicije in njenega podaljška Aleksandre Pivec.

Gregorčič je ob izvolitvi prejel kar 28 od 29 glasov programskih svetnikov, medtem ko njegov namestnik Andrej Prebil 21 glasov. Že naslednji ponedeljek pa bo programski svet razpravljal o zaupnici generalnemu direktorju RTVS Andreju Grahu Whatmoughu. Predlog za glasovanje je dal kar sam generalni direktor, ki želi preveriti zaupanje novega programskega sveta, v katerem je kar dve tretjini novih članov.

Ob tem je zanimivo, da Grah Whatmough predlaga celo objavo novega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja, kar bi lahko pomenilo, da se poslavlja od te funkcije, v tem primeru pa bi programski svet do izvolitve novega imenoval začasnega generalnega direktorja. Po naših virih naj bi bil to kar Gregorčič, za novega generalnega direktorja pa že nekaj mesecev napovedujejo kar Prebila, ki menda uživa podporo vladajoče koalicije in njenega podaljška Aleksandre Pivec.