Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaos na RTV Slovenija: delovna skupina išče rešitve za čim prejšnjo vrnitev Studia City

Deli na:
Kaos na RTV Slovenija: delovna skupina išče rešitve za čim prejšnjo vrnitev Studia City

Pobudo za obravnavo vprašanja glede oddaje Studio City in nepodaljšanja pogodbe z njenim voditeljem Marcelom Štefančičem so podali predstavniki zaposlenih v svetu. - Foto: Adrijan Pregelj/TVS

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je programsko produkcijski načrt za prvo polletje letos uresničila, v nekaterih delih celo presegla, je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough danes dejal programskemu svetu. Člani sveta iz vrst zaposlenih se z njegovimi ugotovitvami niso strinjali. Sejo sveta, ki je niso končali, bodo nadaljevali 3. oktobra.

Iz poročila izhaja, da se je povprečna gledanost prvega programa Televizije Slovenija (TVS) v primerjavi z enakim obdobjem lani znižala s 3,2 na 2,8 odstotka, delež gledalcev pa je padel s 14 na 13 odstotkov. Povprečna gledanost drugega programa se je znižala z 1,9 na 1,8 odstotka, medtem ko se je delež gledalcev zvišal z osem na devet odstotkov.

Radio Slovenija je ohranil položaj najpomembnejšega akterja na slovenskem radijskem trgu, izhaja iz poročila. Njegovi programi so v prvem polletju glede na pretekli dve leti svoj doseg še povečali. Po lanski prenovi informativnih oddaj so zadržali tudi visoke ratinge osrednjih informativnih oddaj.

V razpravi je predstavnik zaposlenih v programskem svetu Sašo Hribar zavrnil Whatmoughove navedbe, da so cilji uresničeni. Nasprotno, uvedba oddaje Panorama na drugem programu je bila "največji programski kiks" in nikakršna "vsebinska obogatitev", je ocenil. Ker za oddajo ni bilo nobenega koncepta, so morali po njegovih besedah plačati tudi veliko denarja.

Predstavnik zaposlenih Robert Pajek pa je bil kritičen do tega, da je gledanost televizije v nekaterih segmentih padla celo za 20 odstotkov. Whatmough je pri tem opomnil, da je treba imeti pred seboj celotno sliko in upoštevati tudi vpliv obdobja, ko je bilo zaradi epidemije covida-19 uvedeno zaprtje države.


Prav tako je Grah Whatmough seznanil člane sveta z odprtim pismom predsedniku vlade Robertu Golobu, v katerem ga je posvaril, da je poslanstvo zavoda mogoče zagotoviti le ob njegovi finančni stabilnosti. Ker po njegovih besedah slednjega brez dviga prispevka RTV ali izdatnega proračunskega finančnega vložka z letom 2023 ne bo več mogoče doseči, je premierja zaprosil za sestanek.

Premier je v odgovoru, ki je prispel prav v času seje sveta, zapisal, da bodo vprašanja glede financiranja RTVS lahko predmet razprave šele po uveljavitvi vladne novele zakona o RTVS. A ker je po njegovi oceni upravičen dvom o zakonitosti in uspešnosti Whatmoughovega dela, ga je pozval k takojšnji zagotovitvi izvajanja nalog javne službe in temeljnega poslanstva zavoda, torej demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov.

Programski svetniki so sklenili, da bo osnutek odgovora, ki ga bo Grah Whatmough poslal Golobu, pripravila skupina svetnikov, zatem pa bodo besedilo obravnavali v nadaljevanju prekinjene seje 3. oktobra.

Po sklepu sveta iz začetka julija, ki so ga sprejeli ob obravnavi vprašanja glede televizijske oddaje Studio City in s katerim so Whatmoughu naročili pripravo poročila o tem, pa so imeli danes na mizi tudi to poročilo. V njem je Whatmough navedel, da so oblikovali delovno skupino, ki že išče možne rešitve za čim prejšnjo vrnitev oddaje na televizijo. Kot je zatrdil danes, je skupina že podala nekaj predlogov, ki so "precej oprijemljivi".

Pobudo za obravnavo vprašanja glede oddaje Studio City in nepodaljšanja pogodbe z njenim voditeljem Marcelom Štefančičem so podali predstavniki zaposlenih v svetu, torej Pajek, Hribar in Gregor Drnovšek. Prepričani so namreč, da je vodstvo RTVS skupaj z odgovorno urednico televizijskega informativnega programa Jadranko Rebernik ravnalo v nasprotju z interesi gledalcev.