Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prebudimo Slovenijo demokratične stranke poziva k oblikovanju Koalicije za spremembe

Deli na:
Prebudimo Slovenijo demokratične stranke poziva k oblikovanju Koalicije  za spremembe

Primož Jelševar, Marko Zidanšek, Janez Janša, Franc Kangler, Matej Tonin in Aleš Primc - Foto: Primož Lavre

Na naslednjih volitvah v Državni zbor bi morale vse demokratične stranke in gibanja nastopiti enotno oziroma povezani v Koalicijo za spremembe, pozivajo v gibanju Prebudimo Slovenijo.

V gibanju opozarjajo, da narašča  samovolja vladajočih strank politične levice, kar že resno ogroža slovensko demokracijo in svobodo. Istočasno so volitve predsednika države "razkrile popolno nemoč pomladnih strank, ki smo jim po desetletjih vladavine totalitarne komunistične oblasti zaupali demokratizacijo Slovenije."

"Zaupamo etični in moralni zavezanosti politikov strank, ki nimajo komunističnega pedigreja, ki priznavajo občo veljavnost krščanskih in splošnih evropskih civilizacijskih vrednot, kamor spadajo tudi vrline medsebojnega spoštovanja, povezanosti in ne nazadnje tudi odpuščanja," pravijo v Prebudimo Slovenijo.

Odsvetujejo kakršnokoli predvolilno ali povolilno povezovanje s strankami socialistične kontinuitete in menijo, da bi morale tako združene demokratične stranke v primeru volilnega neuspeha izoblikovati "trdno in stabilno opozicijo, ki bo preprečila vsako samovoljno poseganje v ustavo ali v obstoječi demokratični družbeni sistem."

Izjava gibanja Prebudimo Slovenijo:

Vsem demokratičnim strankam, ki se pripravljajo na volitve 2018


V gibanju Prebudimo Slovenijo opažamo, da se krščansko in demokratično usmerjeni del javnosti umika s področja politične dejavnosti, ki lahko edina izpelje nujno potrebne spremembe v slovenski družbi. Stranke slovenske pomladi očitno izgubljajo podporo in privrženost volivcev, ki  vse  manj  prihajajo na volitve, referendume in politična zborovanja. Prav volitve predsednika države so razkrile popolno nemoč pomladnih strank, ki smo jim po desetletjih vladavine totalitarne komunistične oblasti zaupali demokratizacijo Slovenije. Ob tem pa  narašča  samovolja vladajočih strank politične levice, kar že resno ogroža slovensko demokracijo in svobodo. Zaradi poraznih rezultatov pomladnih strank na zadnjih državno zborskih volitvah so stranke komunističnega in socialističnega porekla dosegle dvotretjinsko večino v parlamentu, kar jim omogoča tudi tako usodne odločitve, kot je sprememba ustave.

Zato člani gibanja Prebudimo Slovenijo menimo, da bi morale na naslednjih volitvah v Državni zbor vse demokratične stranke in gibanja nastopiti enotno oziroma povezani v Koalicijo  za spremembe. Vemo, da je taka odločitev težka, ker so med nekaterimi strankami tudi pomembne razlike v političnih nazorih pa tudi nekaj zamer, ki jih je treba v dobro teh strank in bodoče koalicije preseči. Zaupamo etični in moralni zavezanosti politikov strank, ki nimajo komunističnega pedigreja, ki priznavajo občo veljavnost krščanskih in splošnih evropskih civilizacijskih vrednot, kamor spadajo tudi vrline medsebojnega spoštovanja, povezanosti in ne nazadnje tudi odpuščanja.

S tem pismom se obračamo na vas zato, ker bi bilo za Slovenijo pogubno, če bi nam postkomunistične stranke tudi po naslednjih volitvah vladale in bi morebiti celo obdržale dvotretjinsko večino v Državnem zboru. Odsvetujmo kakršnokoli predvolilno ali povolilno povezovanje s strankami socialistične kontinuitete. Vse dosedanje izkušnje takega povezovanja in sodelovanja so izrazito negativne. V kolikor tako združene demokratične stranke ne bi uspele zmagati, morajo izoblikovati trdno in stabilno opozicijo, ki bo preprečila vsako samovoljno poseganje v ustavo ali v obstoječi demokratični družbeni sistem.  Kolikor bo v naši moči, smo člani gibanja Prebudimo Slovenijo pripravljeni sodelovati pri oblikovanju predvolilnih povezav demokratičnih strank in gibanj. Volje in dobrih namenov nam ne manjka.

Prijazno vas pozdravljamo in vam želimo blagoslovljene, velikonočne praznike.

Za Prebudimo Slovenijo Jože Mlakar, predsednik
V Ljubljani, 17. marca 2018