IMG_20180401_134602 Odkrito.si

Tanja Žagar tega ne bo nikoli pozabila! S sinkom ...

sandra selihovic Svet24.si

Sandra ima jasno začrtan cilj

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

cerkev svetega pavla_muenchen Svet24.si

VIDEO: Panika v cerkvi, košare z velikonočnimi ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

10_Miha_Perat Njena.si

Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat

ema in milan Njena.si

Milan razkrinkal priljubljeno Emo?

Svet

Luka Mesec na francoski način: rumeni jopiči za višjo minimalno plačo

Deli na:
Luka Mesec na francoski način: rumeni jopiči za višjo minimalno plačo

Foto: Reuters - Protesti 'rumenih jopičev' v Franciji.

Kljub napovedi francoske vlade, da bo zamrznila zvišanje cen goriva, gibanje rumenih jopičev ne popušča. Jacline Mouraud, ki je zanetila gibanje, zdaj v ospredje postavlja zahteve po zvišanju minimalne plače.

Gibanje rumenih jopičev ali rumenih telovnikov je oktobra zanetila 51-letna Jacline Mouraud, ki je na Facebooku objavila posnetek, na katerem je protestirala proti zvišanju cen goriva. Prav tako je napadla postavljanje radarjev za merjenje hitrosti voznikov. Njen posnetek si je do zdaj ogledalo več kot 6 milijonov ljudi.

O kapitulaciji Emmanuela Macrona, ki je popustil zahtevam rumenih telovnikov in bo zamrznil zvišanje cen goriva, je Mouraudova za tiskovno agencijo AP dejala, da je po njenem mnenju prišla prepozno. Mouraudova je tudi pozvala protestnike, naj izkoristijo Macronovo trenutno šibkost in postavijo v ospredje še druge zahteve, med drugim zvišanje minimalne plače.

Gibanju rumenih telovnikov se pridružujejo tudi sindikati in kmečke zveze, ki postavljajo lastne zahteve. V soboto se tako lahko zgodi, da bo znova prišlo do množičnih protestov in izgredov. Predstavnik francoske vlade Bernard Griveaux tako ni izrecno zavrnil možnosti, da bi v primeru večjih izgredov posegla tudi francoska vojska, piše nemški Die Welt.

Vsekakor se je Macron, nekdanji investicijski bankir, ki želi Francijo gospodarsko liberalizirati, znašel v hudih težavah. Večina prebivalstva njegove reforme zavrača, imajo ga za vzvišenega  predsednika bogatih in za francosko različico Margaret Thatcher. 

Kot je zapisal francoski ekonomist Olivier Blanchard, pa so zahteve gibanja rumenih telovnikov zelo protislovne: "Ne morete zahtevati od države, naj zagotovi več delovnih mest v javnem sektorju, hkrati pa zahtevati nižje davke."

Loading...