stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelo slabe novice za Luko Mesca in zagovornike odprtih mej. Je nemška Levica pred razkolom?

Deli na:
Zelo slabe novice za Luko Mesca in zagovornike odprtih mej. Je nemška Levica pred razkolom?

Sahra Wagenknecht - Foto: Wikimedia

Sahra Wagenknecht, ki je sovodja poslanske skupine Levice (Die Linke) v nemškem parlamentu, je napovedala ustanovitev novega gibanja z imenom Aufstehen (sl. vstati). Spletna stran gibanja je začela delovati danes, gibanje pa bo ustanovljeno 4. septembra.

Wagenknechtova je že precej časa v sporu z vodstvom Levice (predsednika stranke sta Katja Kipping und Bernd Riexinger), ki zagovarja politiko odprtih vrat in neomejeno priseljevanje prosilcev za azil in beguncev v Nemčijo.

Wagenknechtova je namreč odločna nasprotnica politike odprtih mej (politika odprtih mej je zanjo naivna) in zagovarja omejevanje dostopa tujcev na nemški trg dela. Eden od njenih ciljev je tudi obnovitev socialne države.

Wagenknechtova za zdaj zatrjuje, da njeno gibanje ne bo nova stranka, čeprav ne izključuje možnosti, da bo gibanje na naslednjih volitvah sodelovalo v okviru katere od obstoječih strank. Želi si, da bi gibanje združilo nemško razbito levico (SPD, Zeleni in Levico) v močno stranko.



Njeni nasprotniki v stranki Levica ji na drugi strani očitajo, da skuša s svojim gibanjem izsiljevati vodstvo stranke ali celo razklati stranko. Nekateri njeno gibanje celo označujejo kot nacionalno levico.

Politični analitiki nimajo enotnega mnenja o tem, kako uspešno bi bilo njeno gibanje, če bi sodelovalo na volitvah kot stranka. Eni trdijo, da lahko pritegne celo od 25 do 27 odstotkov volivcev, drugi pa so bolj zadržani.

V primeru razkola v nemški Levici in vzpona do odprtih mej zadržanega gibanja Vstati, bo to verjetno vplivalo na vse evropske levičarske stranke, ki so za zdaj večinoma vnete zagovornice migrantov oziroma beguncev in zagovarjajo politiko odprtih vrat. Takšna je tudi politika Levice Luke Mesca, ki na primer ostro nasprotuje ograji na slovensko-hrvaški meji.