Revija Reporter
Slovenija

Politično leto 2022: Dogodki in ljudje, ki so leto vrgli s tečajev

Ivan Puc
1 620

26. dec. 2022 20:00

Deli na:

Robert Golob je napovedal dva zaporedna mandata na položaju predsednika vlade. Bil bi prvi za Janezom Drnovškom, ki bi mu to uspelo.

Bobo

Po državnozborskih in predsedniških se je supervolilno obdobje sklenilo z lokalnimi volitvami. Za povrh smo dobili tudi nov državni svet, izvoljen sicer posredno z elektorskimi glasovi. Smo dobro izrabili volitve za menjavo politične generacije? Je zato dovolj že dejstvo, da smo dobili prvo žensko izvoljeno predsednico države Natašo Pirc Musar, poslanci pa so prvič izvolili žensko predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič?

Bomo v letu, ki je tik pred nami, priča preporodu »depolitiziranih« ustanov države, za kar gre, če mu gre verjeti, novemu premierju in predsedniku Gibanja Svobode Robertu Golobu? Bo leto 2023 res, kot pravi Golob, leto reform?



Zakaj je bil temeljito prevetrena leva sredina, in čemu je drugače in vse po starem na desni sredini?

Kaj je bila lani edini zvezdni trenutek predsednika SDS Janeza Janše? Še nekaj mesecev in na čelu SDS bo že trideset let.

Bi bi bolje od izgubljenih referendumov, če bi se Janez Janša s svojimi kameradi usedel na breg Save in počakal, da mimo priplavajo politična trupla Gibanja Svoboda?

Zakaj predsedniški kandidat s podporo SDS Anže Logar svojega političnega kapitala ne bo vložil v »podjetje«, h kateremu ne bo dal soglasje Janša?

Kmalu bomo videli, ali ima nova predsednica republike Nataša Pirc Musar res dovolj posluha za povezovanje vseh državljank in državljanov. Bo po njeni zaslugi ustavno sodišče tako strokovno in politično-nazorsko pluralno sestavljeno, da lahko v očeh prepričljive večine volivcev verodostojno brani pravno državo – najprej v odnosu do izvršne veje oblasti?

Česa nimajo več nekateri dolgoletni in na videz nepremagljivi župani, da jim je spodletelo, drugi pa lahko še kar vztrajajo?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24