Revija Reporter
Svet

Komisarska kuhinja v Bruslju se začenja: kaj lahko iztrži Slovenija?

Dejan Steinbuch
4 854

23. jun. 2024 20:00

Deli na:

Ursula von der Leyen v Evropskem parlamentu

Evropska komisija

Ursula von der Leyen ni samo prva ženska na čelu Evropske komisije, ampak bo po Jacquesu Delorsu in Manuelu Barrosu šele tretji šef v zgodovini Evropske komisije, ki je dobil še en predsedniški mandat.

Oba dotedanja glavna kandidata Manfred Weber (ELS) in Frans Timmermans (S & D), so v nekem trenutku žrtvovali zaradi t. i. višjih interesov in ju umaknili, iz sence pa je stopila rezervna kandidatka konservativcev Ursula von der Leyen. Razglasili so jo za kompromis, poleg tega je bila tudi prva ženska na čelu Evropske komisije in je brez težav dobila potrditev v Evropskem parlamentu. Pet let kasneje se zdi, da letos niti kompromis ne bo potreben in da bo hladna Nemka brez posebnih pogajanj dobila reelekcijo, torej še en mandat.

Hrvaški premier Andrej Plenković sodi med tiste redke premierje iz vrst Evropske ljudske stranke, ki brez težav zmagajo na volitvah in ostanejo na oblasti. To mu daje v Bruslju precejšnjo težo.

Ali poskuša centrala ELS s predlogom, da bi Romana Tomc postala njihova podpredsednica, doseči nekakšno pomiritev z Janšo in ohranitev SDS v svoji politični skupini?

Nista iz istega političnega gnezda, vendar sta se Golob in von der Leyen po besedah poznavalcev dobro ujela, med njima je tudi določena kemija.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24