kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Volili so Goloba, a po volitvah ne plešejo več

Deli na:
Volili so Goloba, a po volitvah ne plešejo več

Ljerka Bizilj - Foto: Primož Lavre

Kakšnim političnim in medijskim slavospevom smo bili priče, da imamo končno predsednico državnega zbora! Pa kaj! Odlično. Kje pa vendarle živimo, da bi to moralo biti nekaj posebnega? Prav bedno sem se počutila ob tem poudarjanju izvolitve prve ženske predsednice DZ!

Potem pa sem se vendarle zamislila! Koliko v primerjavi z moškimi moramo ženske še vedno delati, se dokazovati, da kaj dosežemo! Ob tem, ko kakšen možakar celo z nesposobnostjo, a z udarno besedo hitro prileze do položaja in dobre plače, napredovanja, žal. To je bilo pogosto kar samoumevno. Ženske smo praviloma delale, moški pa »šefovali«.

Ves ta kraval okoli Klakočar Zupančičeve me/nas je spet samo spomnil, da smo ženske praviloma še zmeraj drugorazredne, in ko se zgodi izjema, ko se žensko vendarle postavi v prvo vrsto, je to skorajda kot čudež, pristanek na Marsu! In potem še obreganje ob njene rdeče čevlje! Ja, žensk se pogosto in zelo radi lotijo, nas prizadenejo s pripombami o videzu, frizuri, oblekah, gubah …, z videzom, podobo. In pogosteje se nas lotijo ženske kot moški. Same sebi kopljemo jamo.

Klakočar Zupančičeva je bila videti prav dobro, bila je elegantna in imela je funkciji primerno podobo! Obreganje v žensko podobo je enako, kot bi se obregali v moško mednožje! Kako ponižujoče! Kritizirajmo dejanja, tudi besede, a pustimo ženske čevlje pri miru!

Sicer pa po volitvah vsi ne plešejo več, tudi vsi tisti ne, ki so volili Goloba. Nekateri, predvsem v gospodarstvu, so precej nervozni, saj je Golob pred volitvami pozabil povedati, da bo imela v njegovi vladi močno, če že ne odločilno besedo Levica oz. njen program … A ni govoril, da je na levo in na desno, na sredini? Rekel je sicer, da je KUL naravna zaveznica Svobode, a če bi bili ljudje z njo zadovoljni, on in njegova stranka ne bi bila potrebna. Zdaj pa bo očitno vladal KUL!

Pa je večina res volila program, ki ga je promovirala predvsem Levica oz. civilna družba? Zakaj je potem Levica dobila samo pet poslancev? Če bi sodila po zadnji Tarči, se zdi, da je na volitvah zmagala Levica, Golob je dodal le sebe in solidno retoriko! In po tem, kar je govoril Miha Kordiš, bodo postavili vse na glavo, a še ne ve, kako.

Upam, da se Golob zaveda, kaj dela – če bo šlo gospodarstvo navzdol, če mu ne uspe, bo na naslednjih volitvah na široko odprl vrata nasprotnikom, desnim strankam. In ni izgovorov v smislu, saj so prejšnji zavozili, mi nismo mogli … Gospodarska rast je dobra, Slovenija sodi med bolj socialno prijazne evropske države.

Nas ni postavilo gospodarstvo, trdi Golob, nas je postavila civilna družba, postavili so nas ljudje! A brez gospodarstva ni nič, ni zaposlenih, ni civilne družbe … Golob še pravi – kritiki nimajo pojma, samo eno združenje se je oglasilo, mi gremo po poti skandinavskih držav; ampak produktivnost imamo v Sloveniji še vedno skoraj za tretjino nižjo kot Zahodna Evropa in naša »glava« ni skandinavska.

Gospodarstveniki samo upajo, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, jaz računam še na Matjaža Hana, ki bo gospodarski minister, zdel se mi je dokaj moder, zmeren in pragmatičen. Skrbi moč zakulisja … A še Golobu naklonjeni analitiki so skeptični do nekaterih napovedanih potez! Lahko bi rekli: pa dajmo mu priložnost! Samo plače, pokojnine in državo naj nam ohrani!

Prav tako me skrbi Golobova že vnaprejšnja odločitev, kako bo reševal kovid. Mi »odrasli« lahko samo upamo, da se kovid jeseni ne vrne v kakšni močnejši obliki, saj so nam Golobovi napovedali švedski model, torej so se odločili, da nas »odrasle« odpišejo, na kar nobena organizacija upokojencev in ranljivih ni reagirala.

Res je, da odhajajoča vlada ni vedno sprejemala najbolj logičnih ukrepov, predvsem na začetku (npr. brisanje ograj v blokih, tudi omejitev gibanja na občine …), a se je trudila zaščititi starejše in ranljive skupine. Švedski pristop je, žal, propadel, česar Golobovi očitno ne vedo, premalo spremljajo tuje medije.

SDS je v parlamentu znova povedala, da so mojstri procedure, a cirkusa v hramu demokracije smo tako že vajeni; vlado bo Golob vseeno lahko sestavil. Zakon o RTV pa se bo morda nekoliko zavlekel. Pri tem bi tudi jaz predlagala premislek. Zdajšnji predlog – da se število svetnikov zmanjša na 17, je sprejemljiv – a kdo naj bodo? Pet z RTV? Je to javni servis zaposlenih ali gledalcev?

Že zdaj je bilo skorajda nemogoče urejati RTV, saj so sindikati, svet delavcev, zaposleni najbolj ščitili anarhijo in slabo delo. RTV je predvsem javni servis – torej v domeni gledalcev, zaposleni pa so servis, izvajalci – tako kot politiki.

Že zdaj je bilo skorajda nemogoče urejati RTV, saj so sindikati, svet delavcev, zaposleni najbolj ščitili anarhijo in slabo delo. RTV je predvsem javni servis – torej v domeni gledalcev, zaposleni pa so servis, izvajalci – tako kot politiki. In to definicijo bi veljalo povzeti po dr. S. Splichalu, čeprav je njegova zamisel zakona o RTV in tudi sestava programskega sveta (PS) prezapletena.

In kdo naj bo v PS? Po en član narodnih skupnosti, izmenično na dve leti, enako predstavniki cerkvenih ustanov, Sazuja, univerze, predstavnik nacionalnega sveta za kulturo, olimpijskega komiteja … Lahko pa jih te ustanove predlagajo, DZ pa jih izvoli – a z dvetretjinsko večino! Izkušnje so pokazale, da so bili vselej najbolj politično opredeljeni tisti, ki so jih predlagali gledalci in civilna družba.

Programskim svetnikom bi bilo treba tudi prepovedati neposredno vmešavanje v posamezne oddaje, novice … PS naj sprejema programski načrt, imenuje vodstvo, ne sme pa biti urednik! In potrebna je izjema glede zaposlovanja – ustvarjalni kader naj RTV lahko tudi občasno najema.

In naj oblastniki ne pozabijo: zakon ne sme biti pisan na kožo ene stranke ali koalicije, zakon mora biti tako dober, da bo dober tudi takrat, ko tistih, ki ga bodo sprejeli, ne bo več na oblasti.