Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

sneg Svet24.si

Sneg v Sloveniji: zapadlo ga bo do 25 centimetrov

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

Policija je šla predaleč, »idioti iz Levice«, ki bi jih Jelinčič izgnal v Venezuelo, lahko prvaka SNS le zasebno tožijo

Deli na:
Policija je šla predaleč, »idioti iz Levice«, ki bi jih Jelinčič izgnal v Venezuelo, lahko prvaka SNS le zasebno tožijo

Foto: Bobo

Levica je skočila v zrak zaradi izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da so pripadniki Levice Luke Mesca »idioti«, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo. Poslanec Franc Trček je zaradi izjave Jelinčiča šel celo zatožit na policijo, ki je prvaka SNS celo povabila na zaslišanje. A policija je očitno prekoračila svoja pooblastila.

Po ogorčenih odzivih v javnosti bodo na policiji morali podrobneje prebrati zakon in ugotoviti, da v tem primeru niso pristojni za pregon Jelinčiča. Levica ga lahko sicer zasebno toži, a policija s tem nima nič. Po poročanju portala Spletnicasopis.eu je Jelinčiču policijo na grbo nakopal poslanec Levice Franc Trček.

Jelinčiča so na pogovor povabili na celjski policiji, kjer so predsednika SNS želeli zaslišati zaradi kaznivega dejanja razžalitve. A ker je bil kazenski zakonik spremenjen, primeri, kot je Jelinčičev, niso več v pristojnosti policije.


Vršilka dolžnosti direktorice policije Tatjana Bobnar je zaradi tega primera v nedeljo napovedala strokovni nadzor nad delom svojih podrejenih, ki so v tem primeru očitno prekoračili svoja pooblastila. Ker gre za očitno napako, bi morala policija poziv na zaslišanje preklicati.

Kazenski pregon za razžalitev je mogoč le v primerih, ko naj bi bilo kaznivo dejanje razžalitve storjeno proti »državnemu organu ali občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu«. Na stranke ne njihove poslanske skupine niso državni organi, za povrh je zakonodaja kot izjeme med uradnimi osebami, ki morajo v primeru razžalitve sprožiti zasebno tožbo, izrecno navedla poslance državnega zbora.

Izjavo o »idiotih iz Levice«, ki bi jih bilo treba poslati v Venezuelo, je dal Jelinčič septembra na celjskem obrtnem sejmu, posnetek izjave pa je sam objavil na Facebooku.