Jennifer Lopez Odkrito.si

Z zasebnimi nastopi služi vrtoglave zneske

MEGLA Svet24.si

Tedenski horoskop: naprej po poti, čeprav ...

Toše Proeski in Dolores Lambaša Petisvet.si

Na cesti, ki je vzela Tošeta, slišijo otroški ...

janković_lokalne volitve 18 Svet24.si

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko ...

tjasa salamun Svet24.si

Tjaša je uresničila željo po motorni žagi

52CF59DF-466B-4212-A4B7-523E463AD708 Najstnica.si

Top najstnica 2018 je Zoja Šuc

Iryna Osypenko Nemec Njena.si

Koga je izbrala Iryna Osypenko?

Slovenija

Policija je šla predaleč, »idioti iz Levice«, ki bi jih Jelinčič izgnal v Venezuelo, lahko prvaka SNS le zasebno tožijo

Deli na:
Policija je šla predaleč, »idioti iz Levice«, ki bi jih Jelinčič izgnal v Venezuelo, lahko prvaka SNS le zasebno tožijo

Foto: Bobo

Levica je skočila v zrak zaradi izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da so pripadniki Levice Luke Mesca »idioti«, ki bi jih bilo treba izgnati v Venezuelo. Poslanec Franc Trček je zaradi izjave Jelinčiča šel celo zatožit na policijo, ki je prvaka SNS celo povabila na zaslišanje. A policija je očitno prekoračila svoja pooblastila.

Po ogorčenih odzivih v javnosti bodo na policiji morali podrobneje prebrati zakon in ugotoviti, da v tem primeru niso pristojni za pregon Jelinčiča. Levica ga lahko sicer zasebno toži, a policija s tem nima nič. Po poročanju portala Spletnicasopis.eu je Jelinčiču policijo na grbo nakopal poslanec Levice Franc Trček.

Jelinčiča so na pogovor povabili na celjski policiji, kjer so predsednika SNS želeli zaslišati zaradi kaznivega dejanja razžalitve. A ker je bil kazenski zakonik spremenjen, primeri, kot je Jelinčičev, niso več v pristojnosti policije.


Vršilka dolžnosti direktorice policije Tatjana Bobnar je zaradi tega primera v nedeljo napovedala strokovni nadzor nad delom svojih podrejenih, ki so v tem primeru očitno prekoračili svoja pooblastila. Ker gre za očitno napako, bi morala policija poziv na zaslišanje preklicati.

Kazenski pregon za razžalitev je mogoč le v primerih, ko naj bi bilo kaznivo dejanje razžalitve storjeno proti »državnemu organu ali občinskemu ali pokrajinskemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njune službe v tem organu«. Na stranke ne njihove poslanske skupine niso državni organi, za povrh je zakonodaja kot izjeme med uradnimi osebami, ki morajo v primeru razžalitve sprožiti zasebno tožbo, izrecno navedla poslance državnega zbora.

Izjavo o »idiotih iz Levice«, ki bi jih bilo treba poslati v Venezuelo, je dal Jelinčič septembra na celjskem obrtnem sejmu, posnetek izjave pa je sam objavil na Facebooku.