Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preac vztraja, da je Jelinčič od njega zahteval 500 evrov za stranko in 1000 zase

Deli na:
Preac vztraja, da je Jelinčič od njega zahteval 500 evrov za stranko in 1000 zase

Gregor Preac - Foto: Primož Lavre

»Govorim slovensko, sem pisatelj, novinar, avtor osmih knjig, se igram z besedami, nisem naglušen, dobro razumem podpomene, nadpomene, obpomene in vse pomene,« odgovarja Gregor Preac na izjavo prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, češ da mu je v šali predlagal, da mu ob izvolitvi za evropskega poslanca da svojo plačo, sam pa od njega prejema po tisoč evrov plače.

Nesojeni nosilec evropske liste SNS vztraja, da je Jelinčič od njega za morebitno izvolitev od evropske poslanske plače zahteval 500 evrov za stranko, 1000 zase. 

»Gospod Jelinčič vam bo kot izgovor navajal prozaične izgovore, da je šlo za šalo, da je bil napačno razumljen. Govorim slovensko, sem pisatelj, novinar, avtor osmih knjig, se igram z besedami, nisem naglušen, dobro razumem podpomene, nadpomene, obpomene in vse pomene. Pa da moja formalna izobrazba gimnazijskega maturanta ne zadostuje. Formalno sem absolvent novinarstva na FDV, 30 let novinarske prakse, prepotovanih sto dežel, govorec šestih tujih jezikov. Gospod Jelinčič vam bo morda trdil, da je šlo meni za evropski denar, pa najbrž poznate preteklost gospoda Jelinčiča, sam pa na bivanjih v tujini učim otroke po getih zastonj, v Sloveniji sem imel veliko fotografskih razstav in popotniških predavanj zastonj. Tudi del mojega publicističnega dela je zastonj kot opozarjanje medijev in javnosti,« odgovarja Preac, ki je odstopil od kandidature za nosilca liste SNS za evropskega poslanca.

Objavljamo njegovo uradno odstopno izjavo:

Zdaj tudi uradno odstopam od kandidature za EU poslanca kot napovedani nosilec liste SNS, in to iz moralnih razlogov. SNS je bila doslej vsaj po programu na papirju edina evroskeptična stranka v Sloveniji. Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in g. Jelinčiča, kar je bilo zmotno. Gospod Jelinčič je za morebitno izvolitev od evropske poslanske plače zahteval 500 evrov za stranko, 1000 zase. 

Ko sta g. Jelinčič in SNS glasovala za rebalans proračuna, sem se vprašal, kaj je g. Šarec g. Jelinčiču ponudil, kakšne obljube, kupčijo ali tudi finančno injekcijo. To bi morala biti zgodba za preiskovalne novinarje in kriminaliste, kakor tudi razkrivanje korupcije, nečistih poslov, koruptivnih dogovarjanj in prodajanj, finančnih okoriščanj v slovenskih političnih strankah, pri poslancih, volitvah, volilnih kampanjah, pri financiranju političnih strank oziroma koliko denarja se opere in odlije v blagajne političnih strank in v roke politikov pri državnih naročilih, fiktivnih državnih naročilih, napihnjenih vrednostih državnih naročil.

Vse ima svoj smiselni namen. Moja 'politična izkušnja' bo, upam, novinarje in kriminaliste spodbudila, da preiskujejo stranke, njihov denar, podkupovanje, kupovanje glasov, kako krožijo v SD, SDS, SLS, DeSUS, NSi (iz teh strank trenutni evropski poslanci) evropska sredstva. Na poslanca v petih letih čez 2 milijona evrov oziroma samo za pisarno okrog 1,2 milijona evrov. Pa kakšni so potem vplivi EU, Bruslja, samo glasovanje, če so EU sredstva za EU poslanca tako visoka in tako pomembna!?

Naj mi tudi kdo razloži, zakaj je potrebno, da gre denar v Bruselj, potem se za isti denar družbe, društva, občine prijavljajo na razpise pri agencijah, pišejo elaborate, jih prevajajo, zasedajo komisije, agencije, v Bruslju odločajo in potem piše: 'Zgrajeno s sredstvi EU!' Vmes kroženje, drobljenje, povečevanje uradov, papirologije, birokracije in lažni občutek, da je prišla nekakšna pomoč, pa čakanje na pomoč, čakanje na Bruselj, lastna neaktivnost! Slovenija pa počrpa manj sredstev, kot jih je vplačala ali pa podobno vsoto! 

Bistvo vsega pa je, da se mediji in novinarji osredotočijo v preiskovanje, kako evropski poslanci porabljajo denar, koliko gre k strankam, kako se kupčuje v politiki, za glasovanja, kako se dobijo in porabljajo EU sredstva in cel proces, birokracija in mašinerija okrog EU sredstev.  

GREGOR PREAC,

novinar, pisatelj, popotnik, fotograf, član DNS (Društva novinarjev Slovenije) in IFJ (Mednarodne zveze novinarjev)