Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič ne obžaluje izjav o "idiotih iz Levice", ki bi jih najraje poslal v Venezuelo

Deli na:
Jelinčič ne obžaluje izjav o "idiotih iz Levice", ki bi jih najraje poslal v Venezuelo

Foto: Bobo

Predsednik SNS Zmago Jelinčič v primeru vabila na policijsko zaslišanje zaradi domnevno spornih izjav o Levici vidi sume, da za njim vohunijo in mu prisluškujejo. V Levici pa vztrajajo, da je bila prijava na policijo podana na podlagi objavljenega posnetka na Jelinčičevem Facebook profilu. Jelinčič sicer izjav ne zanika in pri njih vztraja.

Jelinčiču je bilo vabilo na zaslišanje poslano kot osumljencu kaznivega dejanja razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika, in sicer za 15. november. Medtem je na policiji stekel strokovni nadzor, saj po doslej znanih podatkih kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku na pobudo zasebnega tožilca ali v zasebni tožbi. Če se bo izkazalo, da navedeno drži, se postopek ne bo mogel nadaljevati.

Jelinčič je bil na današnji novinarski konferenci kritičen do policije, saj meni, da ta nima podlage za obravnavo tega primera in da za tem stojijo določene osebe iz koalicije. Ob tem se je vprašal, ali imamo še vedno politično policijo, in dejal, da ga je strah reakcij državnih organov, omenjal je tudi vohunjenje in prisluškovanje.

Medtem pa je po navedbah iz Levice njihov poslanec Franc Trček prijavo na policijo podal na podlagi video posnetka, objavljenega 12. septembra na Jelinčičevem Facebook profilu.


V omenjenem posnetku s prizorišča Mednarodnega obrtnega sejma v Celju je Jelinčič dejal, da so s predstavniki obrtnikov in podjetnikov govorili "o teh idiotih iz Levice, ki hočejo uničiti vse tisto, zaradi česar Slovenija sploh še živi". "Mislim, da bi bilo smiselno te gospode iz Levice poslati tja, kjer se počutijo najbolje - v Venezuelo," je dodal.

Jelinčič danes izjav o predstavnikih Levice ni zanikal in tudi ne obžaloval. Prepričan je namreč, da uničujejo demokracijo in gospodarsko ogrodje države.

Ob tem je izpostavil mnenje pravnika Andraža Terška, po katerem imajo politiki širok obseg svobode govora, ki je še širši, ko se izražajo o drugih politikih. Kot meni pravnik, je pri tem dovoljena tudi uporaba besed, ki so objektivno žaljive, kot so idiot, kreten, bedak, nevednež.

Navedene Jelinčičeve besede o predstavnikih Levice tako ne morejo biti sovražni govor, tako kot ne izjave levičarskih politikov na račun podjetnikov, meni Teršek. Takšne besede imajo po pravnikovih navedbah sicer objektivno žaljiv pomen, a je njihova uporaba v dnevni politiki dovoljena. Ob tem je dodal še, da politiki kot osebe ne morejo biti žrtve sovražnega govora in lahko le izjemoma zahtevajo sodno varstvo ali kazenski pregon proti drugim politikom zaradi domnevno žaljivih izjav.