1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po žledolomu: posekati bo treba 9,3 milijona kubičnih metrov drevja

Deli na:
Po žledolomu: posekati bo treba 9,3 milijona kubičnih metrov drevja

Foto: Bobo

Zavod za gozdove Slovenije je končal načrt sanacije gozdov po žledolomu in ga v četrtek poslal na ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Po besedah v.d. direktorja zavoda Damjana Oražma bo treba po žledolomu posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa bo po ocenah stala 36,3 milijona evrov.

Oražem je na današnji novinarski konferenci predstavil podrobnosti načrta sanacije za gozdove, ki jih je med 30. januarjem in 10. februarjem prizadel žled. Dejal je, da je žled sicer prizadel več drevja, vendar vseh dreves ne bo treba posekati.

Posek bo potreben pri 3,1 milijona kubičnih metrov iglavcev in 6,2 milijona kubičnih metrov listavcev. Ob tem je Oražem opozoril, da je zaradi podlubnikov kritično predvsem odstranjevanje poškodovanih iglavcev.

Po pričakovanjih zavoda za gozdove do 15. maja sicer ne bodo pospravljeni vsi podrti iglavci, zato jih skrbi, da ne bi prišlo do gradacije podlubnikov, saj so ti letos zgodnejši.

Iglavce bo treba posekati, če je poškodovane več kot 30 odstotkov krošnje, pri listavcih pa je ta meja postavljena pri 60 odstotkih. Na najbolj ogroženih področjih pa bodo posekani le listavci, ki imajo poškodovane več kot 80 odstotkov krošnje.

Približno 16 odstotkov poškodovanega drevja bo posekanega v državnih, preostanek pa v gozdovih v zasebni lasti. Doslej je bilo po besedah prvega moža zavoda za gozdove odstranjenih 900.000 kubičnih metrov drevja.

Sanacija bo potekala v več korakih, prvi je posek, nato pa bo, tam kjer bo treba, sledila naravna ali umetna obnova gozdov. Po dosedanjih ocenah zavoda bo treba umetno obnoviti 900 hektarov gozda. Zaradi tega na zavodu za letos pričakujejo tudi za 15 odstotkov večji odstrel jelenjadi, ki sicer zavira obnavljanje gozdov.



"Pri sanaciji gozda je prioriteta, da vsi ostanemo živi, da je čim manj poškodb in da do 15. maja v čim večji meri odstranimo poškodovane iglavce, medtem ko bo sanacija listavcev trajala več let," je poudaril Oražem.

Pričakuje, da se bo zaradi velikega obsega dreves posek močno poškodovanih iglavcev izvajal do pomladi 2015, pretežna količina močno poškodovanih listavcev pa bo posekana do konca leta 2017.

Glede cene lesa in težav pri odkupu je dejal, da so bile cene v začetku sanacije stabilne, nato pa so malo zanihale. "Večjih padcev cen lesa zaenkrat ne pričakujemo, vendar so skladišča polna," je povedal Oražem.

S 1. majem bodo na zavodu do konca leta zaposlili približno 60 brezposelnih, ki bodo pomagali pri sanaciji, približno toliko zaposlitev pa si obetajo tudi iz javnih del.

Jurij Beguš iz Zavoda za gozdove pa je izpostavil pomen varnosti pri sanaciji gozda. Doslej je bilo pri odpravi posledic 30 nesreč, od tega dve s smrtnim izidom. "Tega si gotovo ne želimo," je poudari Beguš.

Zaradi tega bo letos potekalo približno 130 tečajev, pri katerih bodo izpostavili varnost pri sanaciji posledic žledoloma. Beguš pa je izpostavil tudi prednost uporabe strojne sečnje, ki je po njegovih besedah gotovo najbolj varna v takih razmerah.