Revija Reporter
Slovenija

Po deževni ujmi v Tržiču končno lepo in sončno vreme

STA

31. okt. 2018 13:53 Osveženo: 13:55 / 31. 10. 2018

Deli na:

Po minuli ujmi, ki je vas Jelendol v občini Tržič odrezala od sveta, že potekajo popravila. Na suh in lep dan poteka intenzivna sanacija, je za STA pojasnil tržiški župan Borut Sajovic. Dostop do vasi Jelendol skušajo vzpostaviti s severne strani, že v torek pa so prebivalcem zagotovili elektriko, vodo in hrano.

Neurje je največ škode povzročilo v Podljubeljski dolini in dolini Jelendol. Cesta do vasi Jelendol je uničena, močno poškodovan pa je tudi naravni rezervat Dovžanova soteska.

Za 187 prebivalcev vasi Jelendol so v torek uspeli vzpostaviti mobilni signal in elektriko. Najnujnejše prebivalcem dostavlja tudi helikopter Slovenske vojske. Proti vasi danes že vzpostavljajo dostop s severne strani. "Tako bosta omogočena dostop in intervencija, žal po bistveno daljši poti," je pojasnil tržiški župan Sajovic. Ocenjuje, da bo interventni dovoz vzpostavljen v nekaj dneh.

Obnova ceste do Jelendola pa bo dolgotrajna. Sajovic poudarja, da bo treba počakati na upad vode in pozidati nove oporne zidove ter strugo, kar bo velik zalogaj, saj prihaja zima. Dodal je, da je ponosen na domačine, saj v okolici vseh hiš potekajo dela, obnavljajo pa se tudi ceste.

Deroča Tržiška Bistrica je v torek odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Sajovic je zagotovil, da je družina na varnem, toplem in v dobri oskrbi. Nastanjeni so v zasebni nastanitvi. "Prepričan sem, da jim bomo našli najemniško stanovanje ali stanovanje v lasti občine," je dodal.

Neurje pa je uničilo tudi del naravnega rezervata Dovžanova soteska. Ujma je sotesko poškodovala mestoma, uničeni pa so tudi mostovi in podporni zidovi. Sanacija bo odvisna predvsem od vremenskih razmer čez zimo. Tržiški župan, ki se bo na prihajajočih volitvah potegoval za vnovičen mandat, je zagotovil, da bo Dovžanova soteska, "ko bo urejena, še lepša, bolj zanimiva in še bolj prilagojena gostom".

Župan je ocenil, da je v občini Tržič nastalo za več kot 10 milijonov evrov škode. "Uničenih je vsaj 15 mostov, začepile so jih naplavine in les, voda pa jih je odnesla. V celoti bo treba obnoviti tudi osem kilometrov ceste od Tržiča do Jelendola. Čaka nas zahtevno in naporno obdobje," je dejal.

Pri obnovi računa tudi na pomoč države. "Računam, da bodo obljube predsednika vlade Marjana Šarca in obrambnega ministra Karla Erjavca, govoril sem tudi z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, meso postale in da bodo tudi njihova sredstva v pomoč pri sanaciji," je pojasnil. Danes pričakujejo tudi Erjavčev obisk.

Občani Tržiča, ki bi potrebovali materialno pomoč, se lahko obrnejo na Območno združenje Rdečega križa Tržič. Dosegljivi so na telefonskih številkah 04 597 16 90 in 051 326 616 ter na trzic.ozrk@ozrks.si. Donacije za prizadete v ujmi pa Tržiški Rdeči križ zbira na TRR SI56 0510 0801 0063 548- UJMA 2018.

Škodo, ki je nastala med neurjem, lahko občani prijavijo na Občino Tržič, dosegljivi so na 04 5971 510 ali obcina@trzic.si, so sporočili iz občine. Oškodovanci morajo navesti ime in priimek, naslov, lokacijo škode, opis škode ter kontaktne podatke. Pri opisu naj so čim bolj natančni, priložijo pa lahko tudi fotografije. V primeru, da imajo premoženje zavarovano, naj najprej podajo škodni zahtevek na zavarovalnico, s katero ima sklenjeno zavarovalno polico.