Revija Reporter
Slovenija

V Tržiču se trudijo vzpostaviti povezavo do odrezanega Jelendola

STA

31. okt. 2018 6:00

Deli na:

Današnji dela prost dan, ki ga bo ponekod spremljalo tudi jesensko sonce, bodo številni namenili odpravljanju škode po zadnji ujmi. Z deli hitijo predvsem v občini Tržič, saj želijo čim prej vzpostaviti prometno povezavo do vasi Jelendol, ki je še vedno odrezana od sveta. Do prebivalcev bo znova poletel tudi helikopter s potrebščinami.

Najbolj nujna je vzpostavitev obvozne prometne povezave z Jelendolom, ki bi jo po napovedi tržiškega župana Boruta Sajovica lahko vzpostavili v dveh dneh. Tržiška Bistrica je sicer v Tržiču odnesla številne mostove in dele cest ter po prvih ocenah povzročila za okoli 10 milijonov evrov škode. Poplavila je tudi številne hiše in eno odnesla.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v ponedeljek ob obisku občine Tržič ocenil, da je to, kar se je jim je zgodilo, velika naravna nesreča in da težav, ki so nastale, Tržičani ne bodo mogli sami rešiti. Ministrstvo je že v torek aktiviralo helikopter, ki je prebivalcem Jelendola prepeljali vodo, hrano in agregat. Erjavec je ob tem napovedal, da bo helikopter proti Jelendolu poletel tudi danes.

S helikopterjem naj bi dopoldne tudi pregledali, ali kje višje naplavine ovirajo pretok potoka Belca v kranjskogorski občini, ki je narasel zaradi podora, zalil žago in ogrožal bližnje hiše. Prav tako naj bi se nadaljevala sanacija struge potoka. Po ponedeljkovi evakuaciji so sicer prebivalce najbližjih hiš pod plazom na Belci že spustili na svoje domove.

Tokratna noč bo tako za mnoge bistveno lažja, kot je bila minula. Bržkone še najbolj za bližnje 47-letnega učitelja športne vzgoje iz Ljubljane, ki je v ponedeljek obtičal v morju pri Savudriji, v torek zvečer pa mu je uspelo doseči obalo Trsta in je tako na varnem.

Tudi pretok reke Drave, ki je v torek grozila območjem ob njej, bo na meji z Avstrijo po napovedih Agencije za okolje čez noč še ustaljen pri 1400 kubičnih metrih na sekundo, čez dan pa se bo znižal predvidoma na 1200 kubičnih metrov na sekundo. Ljubljanica pa se bo čez noč še razlivala v manjšem obsegu na običajnih območjih Ljubljanskega barja.

Ponoči bodo padavine povsod ponehale. V sredo bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal šibak jugozahodni veter, napovedujejo vremenoslovci.

A vetra, ki je v minulih dneh podiral drevesa na Koroškem, Gorenjskem, Notranjskem in Primorskem, ne bo več. Zavarovalničarji na terenu že ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil ob podiranju dreves in daljnovodov ter odkrivanju streh.

Na severnem delu Primorske je tudi po ponedeljkovih sanacijskih ukrepih brez električne energije ostalo še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče, Elektro Primorska pa napoveduje, da bo daljnovod zagotovo saniran danes.