Revija Reporter
Slovenija

V Tržiču upajo, da bodo do ponedeljka odprli prehod do Jelendola

STA

4. nov. 2018 6:00

Deli na:

Na cesti Tržič - Jelendol nad predorom v Dovžanovi soteski, ki jo je prizadela nedavna ujma, so se včeraj začela interventna dela, ki bodo predvidoma potekala še danes. Cesta je zaradi del popolnoma zaprta in prehod peščev čez delovišče ni možen.

"Prehod skozi Dovžanovo sotesko je prepovedan za vse, ker bodo skale odvažali veliki stroji," je za STA dejal poveljnik Civilne zaščite Tržič Drago Zadnikar. Upajo, da bodo omogočili prehod do ponedeljka, ko bodo otroci po jesenskih počitnicah znova odšli v šolo, je pojasnil.

Vodna ujma, ki je v noči na torek Jelendol s približno 190 prebivalci odrezala od sveta, ni terjala življenj, povzročila pa je veliko škode.

Na Agenciji za okolje, kjer so zaradi močnejših padavin, ki so v petek popoldne spet zajele dele Slovenije, posvarili pred možnostjo razlivanja rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem, nimajo podatkov o morebitnih izrednih dogodkih. Tudi Ljubljanica ni povzročala težav, so za STA povedali na agenciji. "Ponoči je bilo mirno," so za STA zatrdili tudi v Gasilski brigadi Ljubljana.

Na Geološkem zavodu Slovenije, ki je zaradi napovednih obilnejših padavin v petek opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne, južne in osrednje Slovenije, so povedali, da zaenkrat nimajo informacij o morebitnih plazovih. Vendar pa naj bodo prebivalci še naprej pozorni, je za STA svetovala Tina Peternel z zavoda.