Revija Reporter
Slovenija

Pezdir dokazal globoko državo v aferi Irangate

Rado Pezdir

27. maj. 2018 19:59 Osveženo: 7:26 / 29. 5. 2018

Deli na:

V NLB je potekal iranski državni posel, saj je bila NLB pravi naslov za te posle od leta 1979 dalje. Leta 2008 so se v banki oglasili stari znanci iz Irana, ki so znova potrebovali pomoč pri preboju embarga.

Za primer Farrokh oziroma iranski posel v NLB je videti, kot da bi izzvenel v javnosti. Dobršna zasluga za to gre mainstream medijem, ki so ugotovitve enostavno ignorirali ali pa v to niso hoteli drezati. Kako absoluten je lahko molk, kaže predvsem POP TV, ki se dela kot, da ta primer, ki je dejansko prvorazredna novinarska zgodba, sploh ne obstaja.



Sam menim, da gre za enega najbolj zanimivih primerov, saj dokazuje obstoj globoke države in kaže mehanizem njenega delovanja. Nameravam vam popisati primer, ki sem ga preučeval več kot leto dni in katerega epilog ima grozljive razsežnosti.


V tiskani izdaji in v Trafiki24 Pezdir pojasni, zakaj se je razpisal o aferi in s kakšno dokumentacijo je utemeljen njegov članek; razkrije iranski banki v lasti iranske vlade, iz katerih je denar šel na Deviške otoke in v NLB; opiše, kako so Latvijci prepoznali in ustavili sporne transakcije v svojih bankah; o desetletjih stikov med Iranom in LB/NLB, ki jih ni prekinila niti islamska revolucija; kako je podružnica LB v Teheranu postala čudna institucionalna mešanica, ki je Irance naučila, kako lahko prebijejo embargo; kako je globoka država v Sloveniji izključila varovalke; o dokazih, da je NLB načrtno sodelovala pri iranski državni shemi in izključevala lastne mehanizme nadzora; o kolapsu slovenskih nadzornih institucij v nekaj potezah; kaj danes počne Iraj Farrokhzadeh.