sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC noče prodati NLB zaradi volitev 2018

Deli na:
SMC noče prodati NLB zaradi volitev 2018

Foto: Bobo

V vladajoči SMC so očitno presodili, da bo NLB pred volitvami leta 2018 ena najpomembnejših tem, zato v Bruslju lobirajo, da se prodaja (konec leta 2017) odloži za daljše obdobje.

Čeprav se je premier Miro Cerar hvalil, da je njegova vlada Sloveniji povrnila mednarodni ugled, mu je očitno malo mar za kredibilnost, ko gre za lastne interese. Lobiranje v Bruslju za daljši odlog prodaje NLB oziroma da je sploh ne bi nikdar prodali, je namenjena predvolilnemu obdobju. NLB bi namreč Slovenija morala prodati in izpolniti zaveze zaradi državnih pomoči do konca leta 2017, to je slabega pol leta pred parlamentarnimi volitvami 2018.

Prodaje največje slovenske banke, ki je že četrtletje v državni lasti in v katero so davkoplačevalci zmetali že več milijard evrov, si zato SMC ne more privoščiti, ne da bi tvegala, da jo popolnoma porazijo druge leve stranke, ki prisegajo na državno lastnino, pravijo dobro obveščeni viri.  Dodajajo, da gre za solo akcijo največje koalicijske stranke. Ta se bo v predvolilnem času trkala po prsih, da je prav ona obdržala banko v slovenski lasti.

V Bruslju naj bi lobirala začasna finančna ministrica Alenka Smerkolj, je poročala televizija POP TV, za katero so to na finančnem ministrstvu med vrsticami tudi potrdili: »Govorili naj bi tudi o nekaterih pravnih vprašanjih v zvezi s prodajo NLB.« Keith Miles, nekdanji finančnik iz Londona, je oklevanje za Finance komentiral: »Če NLB ne bo prodana, bo tveganje, da se vse napake iz preteklosti, pozneje pa spet davkoplačevalska sanacija, ponovijo!«

NLB se sicer vztrajno tanjša. Matična NLB je še leta 2010 imela 13,8 milijarde evrov bilančne vsote, lani je znašala vsega 8,9 milijarde. Podobno se krči tudi Skupina NLB. Vse bolj izgublja pomen tudi v regiji. Na lestvici Deloitte je bila med bankami v Srednji Evropi še leta 2012 med deseterico največjih, lani je zdrsnila na 19. mesto.