jedrska elektrarna krško, nuklearka, nuklearna, jek Svet24.si

Znan je datum, ko bomo glasovali o usodi nove ...

amazonka-suša Svet24.si

Video: Zaradi suše Amazonke v Kolumbiji skoraj ni...

18250X3012 Necenzurirano

Biobanka pred stečajem. Kaj bo z vzorci tkiv? In ...

172A1987 Reporter.si

Padal je še zlati dež! Kdo vse iz slovenske ...

cuban doncic Ekipa

Dončić bo imel najvišjo plačo v zgodovini, ...

Klemen Bunderla Njena.si

Riba, raca, rak: Bunderla v oddaji prisoten več, ...

hokej olimpija asiago ziga pance af 24.jpg Ekipa

Zmaji zmagali tretjič zapored, skrbi pa poškodba...

Slovenija

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove Slovenije, to mu je nazaj zabrusil Matej Tonin

Deli na:
Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove Slovenije, to mu je nazaj zabrusil Matej Tonin

Matej Tonin - Foto: Jure Klobčar

Na ponedeljkovi seji sveta NSI so razpravljali o rezultatu evropskih volitev, na katerih je bil za evropskega poslanca izvoljen njihov prvak Matej Tonin, toda sama stranka je doživela zelo slab rezultat.

Mnoge razpravljavce zato skrbi, kaj to pomeni za državnozborske volitve čez dve leti, zato bodo morali pošteno zavihati rokave, zlasti če se bo na volitve poleg okrepljene SLS podal tudi Anže Logar s svojo stranko. Ob tem se sprašujejo, ali bo Tonin zmogel voliti stranko iz Bruslja, ne malo jih je prepričanih, da bi ga bolj potrebovali doma. Druge alternative vsaj za zdaj nimajo.

Tonin je namreč napovedal, da se bo vnovič potegoval za predsednika stranke na kongresu 29. oktobra. Čeprav je stranka dosegla slabši rezultat kot na prejšnjih evropskih volitvah, saj je padla iz dobrih 11,13 odstotka na 7,66, poleg tega je izgubila okoli dva tisoč volivcev, nihče ni zahteval Toninovega odstopa, navsezadnje je bil izvoljen za evropskega poslanca. Sploh, ker v stranki nimajo alternative za Tonina.

Na seji sveta je Tonin slabši rezultat obrazložil, da so se soočali z napadi tako z desne kot z leve. Medtem ko jih je prvak SDS Janez Janša praktično vsakodnevno napadal po omrežju X, češ da je glas za NSI glas za tranzicijsko levico, naj bi jim premier Robert Golob tik pred volitvami postregel s policijskimi hišnimi preiskavami zoper vpletene v afero Dars, zaradi katere je s položaja predsednika uprave odstopil njihov vidni član Valentin Hajdinjak.

Foto: M24/Sašo Radej - Lojze Peterle je izrazil nezadovoljstvo, da ni prišlo so skupne liste NSI z SLS

Nekateri člani sveta so bili zaradi slabšega rezultata na evropskih volitvah zelo kritični do vodstva stranke, med njimi naj bi izstopal tudi sicer zelo oster vodja medvoškega odbora Stane Okoliš, ki naj bi celo zahteval izključitev evropskega kandidata in župana Svete Trojice Davida Klobase, ker da je s svojimi stališči glede splava in evtanazije pred volitvami škodoval stranki.

Okoliš nam je zanikal, da bi zahteval izključitev Klobase, pač pa je bil kritičen do pojmovne nejasnosti glede identitete stranke, ki da je v nasprotju s krščanstvom: »Spoznal sem, da ni problem samo Klobasa, ampak pa da je takih Klobas še veliko več.« Več pa ni hotel komentirati, tudi ne tega, ali ga moti stališče stranke, da ne bo več podprla Janeza Janše za mandatarja.

Podobno kritičen je bil tudi Lojze Peterle, ki je izrazil nezadovoljstvo, da ni prišlo so skupne liste NSI z SLS. Prav tako se mu je zelo nenavadno, a ljudje na listi (mislil je na Davida Klobaso), niso zagovarjali temeljnega strankinega programa. Peterle se na naše klice ni odzval.

Tonin naj bi odgovoril, da so se od izjav Klobase ogradili in ga umaknili iz soočenj. Peterletu pa naj bi zabrusil, da je bilo tudi nenavadno to, da vidni člani podpirajo kandidate na drugih listah. Peterle je namreč pred volitvami podprl tudi dva kandidata na listi SLS, in sicer svojega nekdanjega asistenta, zdaj predsednika stranke Marka Balažica, in Franca Pukšiča. Mimogrede, skupna lista med strankama je bila že dogovorjena, nato pa je Balažic čez noč predstavil kot nosilca njihove liste Petra Gregorčiča.

Z ovacijami pa so člani sveta pospremili govor odhajajoče evropske poslanke in nekdanje predsednice stranke Ljudmile Novak, ki je kot zadnja na listi prejela več kot 10 tisoč preferenčnih glasov. Novakova je v svojem govoru med drugim poudarila, da je kandidirala predvsem z željo, da bi pomagala stranki, saj je tudi stranka pomagala njej pri njeni kandidaturi. Izrazila pa naj bi tudi dvom v pravilnost Toninove odločitve, da se je kot nosilec liste potegoval, saj ga bolj potrebujejo v Sloveniji.

Foto: NSi - Jernej Vrtovec je demantiral pisanje Bojana Požarja o domnevnih hudih notranjih bojih v stranki

Prav tako naj bi stranka nadaljevala začrtal samostojno pot. Nihče od navzočih naj ne bi problematiziral sklepa, da Janše ne bodo več podprli za mandatarja, če bo kdaj še sestavljal vlado. Tak sklep so sprejeli po predsedniških volitvah leta 2022. Največji Janšev kritik v stranki, ustavni pravnik Janez Pogorelec, pa je po besedah naših virov celo predlagal, da bi morala stranka podpreti vse ustavne spremembe, ki so trenutno na mizi, saj stranki ne škodujejo.

Sejo je vodil predsednik sveta Jernej Vrtovec, ki je na začetku demantiral pisanje Bojana Požarja prejšnji teden o domnevnih hudih notranjih bojih v stranki in dodal, da trdno podpira predsednika Mateja Tonina, sam pa da nima ambicij, da bi ga zamenjal.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA NASLEDNJI PONEDELJEK