severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

To o volitvah in referendumih pravijo v SDS in NSi

Deli na:
To o volitvah in referendumih pravijo v SDS in NSi

Romana Tomc in Janez Janša na stojnici SDS - Foto: Jure Klobčar

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov v ponedeljek opravili v strankah opozicije. Zvečer sta tako zasedala izvršilna odbora SDS in NSi, v obeh strankah pa ocenjujejo, da so z izidi evropskih volitev lahko zadovoljni. Podrobnejše analize rezultatov je pričakovati še v prihodnjih tednih.

V SDS, ki je s 30,64 odstotka dobljenih glasov oz. štirimi osvojenimi poslanskimi mandati na nedeljskih evropskih volitvah slavila, ocenjujejo, da so z rezultatom lahko zadovoljni.

V Evropski parlament se je ob zdajšnjima evropskima poslancema Romani Tomc in Milanu Zveru s preferenčnimi glasovi uspelo prebiti poslancu Branko Grimsu, ki je bil sicer peti po vrsti na kandidati listi, ter Zali Tomašič, ki ji je preboj v Bruselj uspel z repa kandidatne liste. Ob tem je presenetila tudi s številom zbranih preferenčnih glasov, med kandidati SDS jih je takoj za nosilko liste Tomc prejela največ izmed vseh kandidatov SDS, tudi tistih z več politične kilometrine.


Če so v največji stranki opozicije pomirjeni z rezultatom, pa medtem predsednik stranke Janez Janša na družbenih omrežjih opozarja na nepravilnosti, do katerih bi lahko prišlo pri sami izvedbi volitev.

Prve povolilne vtise pa so v ponedeljek zvečer pretresali tudi v NSi. "Prevladalo je zadovoljstvo, da smo ohranili status evropske parlamentarne stranke. Je pa izvršilni odbor sprejel sklep, da volilni štab pripravi podrobnejšo analizo volitev in volilnih rezultatov," so za STA zapisali v NSi, ki je s 7,66 odstotka glasov osvojila en poslanski mandat.

V Bruselj tako odhaja prvak stranke Matej Tonin. Vprašanja, kako bo v prihodnje stranko vodil iz Evrope, naj na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora še ne bi odpirali. Čas za pogovor o tem naj bi tako sledil še v tednih do jesenskega volilnega kongresa stranke. Tonin je sicer po izvolitvi na vprašanje, ali bo ostal predsednik stranke, odgovoril, da o tem vedno odločajo člani in članice NSi.