Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Slovenija

To o volitvah in referendumih pravijo v SDS in NSi

Deli na:
To o volitvah in referendumih pravijo v SDS in NSi

Romana Tomc in Janez Janša na stojnici SDS - Foto: Jure Klobčar

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov v ponedeljek opravili v strankah opozicije. Zvečer sta tako zasedala izvršilna odbora SDS in NSi, v obeh strankah pa ocenjujejo, da so z izidi evropskih volitev lahko zadovoljni. Podrobnejše analize rezultatov je pričakovati še v prihodnjih tednih.

V SDS, ki je s 30,64 odstotka dobljenih glasov oz. štirimi osvojenimi poslanskimi mandati na nedeljskih evropskih volitvah slavila, ocenjujejo, da so z rezultatom lahko zadovoljni.

V Evropski parlament se je ob zdajšnjima evropskima poslancema Romani Tomc in Milanu Zveru s preferenčnimi glasovi uspelo prebiti poslancu Branko Grimsu, ki je bil sicer peti po vrsti na kandidati listi, ter Zali Tomašič, ki ji je preboj v Bruselj uspel z repa kandidatne liste. Ob tem je presenetila tudi s številom zbranih preferenčnih glasov, med kandidati SDS jih je takoj za nosilko liste Tomc prejela največ izmed vseh kandidatov SDS, tudi tistih z več politične kilometrine.


Če so v največji stranki opozicije pomirjeni z rezultatom, pa medtem predsednik stranke Janez Janša na družbenih omrežjih opozarja na nepravilnosti, do katerih bi lahko prišlo pri sami izvedbi volitev.

Prve povolilne vtise pa so v ponedeljek zvečer pretresali tudi v NSi. "Prevladalo je zadovoljstvo, da smo ohranili status evropske parlamentarne stranke. Je pa izvršilni odbor sprejel sklep, da volilni štab pripravi podrobnejšo analizo volitev in volilnih rezultatov," so za STA zapisali v NSi, ki je s 7,66 odstotka glasov osvojila en poslanski mandat.

V Bruselj tako odhaja prvak stranke Matej Tonin. Vprašanja, kako bo v prihodnje stranko vodil iz Evrope, naj na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora še ne bi odpirali. Čas za pogovor o tem naj bi tako sledil še v tednih do jesenskega volilnega kongresa stranke. Tonin je sicer po izvolitvi na vprašanje, ali bo ostal predsednik stranke, odgovoril, da o tem vedno odločajo člani in članice NSi.